Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: "Bustul lui Gheorghe Ghoerghiu Dej care a fost inaugurat, dezvelit în anii 70, la Galaţi, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, iar în decembrie 1989 a fost dat jos de pe soclu şi păstrat până acum un an într-o magazie a primărie".
"În sectorul dedicat industrializării avem muncitorul, o serie de exponate, cum ar fi machete de nave, o machetă a combinatului siderurgic şi alte obiecte care ilustrează viaţa industrială a oraşului nostru" mai spune directorul Muzeului de Istorie.
"Am căutat să ilustrăm un fragment dintr-o sufragerie în perioada epocii de aur. Nelipsitul televizor produs de către Electronica, televizor pe care întotdeauna sau mai totdeauna stătea un peşte de sticlă" explică directorul Muzeului.
Organizatorii au pregătit şi un colţ menit să le prezinte elevilor de astăzi atmosfera şcolilor de altădată.
"Până prin anii 89, învăţau de pe astfel de manuale, foloseau penarele acestea de lemn pe care voi nu le mai aveţi astăzi" povesteşte reprezentantul muzeului.
"Ştiu că în perioada comunistă era foarte frumos, cu toate că se spune că era destul de dur, mie mi se pare foarte încântător şi mi se pare foarte educativ pentru copii" spune un elev.
"Mi se pare foarte diferite perioadele. Însă, dacă eram în acele timpuri, trăiam atunci, cu siguranţă m-aş fi adaptat şi nu aş fi avut mari obiecţii" declară alt tânăr.
Pentru cei cărora perioada comunistă nu le este străină, expoziţia le-a trezit nostalgii.
"Nu pot să regret. Doar regret tinereţea mea, atâta tot. Au fost lucruri frumoase şi atunci, dar datorită nouă nu datorită lor" spune un gălăţean.
"Imi trece prin minte acum că am participat la plantarea magnoliilor din faţă de la Spicu. Şi când înfloresc, pentru mine este o bucurie" povesteşte alt localnic.
20 de colecţionari din Galaţi au contribuit cu obiecte la organizarea expoziţiei.
Adrian Zăinescu, documentarist Muzeul de Istorie Galaţi: "Obiectele din istoria recentă a ţării nu mai existau, au fost aruncate, vă spun că a fost foarte greu să mai găsim o parte dintre obiecte pe care să le mai putem expune".
Expoziţia "Incursiune în cotidianul comunist" va fi deschisă până în luna iulie.
reporter: Georgiana Ciurea
operator: Marian Munteanu