Idei de afaceri pentru tinerii fermieri

Data publicării:
utilaj agricol2

Timp de două zile tinerii fermieri şi antreprenori au aflat care sunt oportunităţile de dezvoltare a afacerilor în mediu rural.

Marian Dragomir - reprezentant Comisia pentru Agricultură: "Nu o spun eu, dar agricultura este cea care ne poate aduce în perioada următoare adevărata creştere economică. În satele care sunt mai aproape de oraşe constatăm că acolo avem o evoluţie pentru că sunt acele zone care se dezvoltă, iar foarte mulţi dintre cei care încep să deruleze o afacere nu o mai fac în centrul oraşului, ca pe vremuri".

Măsura privind „Instalarea tinerilor fermieri" finanţează tinerii sub 40 de ani care se instalează pentru prima dată ca şefi de exploataţie.

Aceştia pot solicita două tranşe de plată, prima în cuantum de 70% din valoarea primei de instalare, a doua în cuantum de 30% raportat la aceeaşi valoare, cu condiţia comercializării producţiei proprii în procent de minim 30% din valoarea primei tranşe. Nu mulţi tineri ştiu însă de acest program.

Corina Constantin - vicepreş. Patronatul Tinerilor Întreprinzători din România: "Se acordă o alocaţie financiară nerambursabilă de maximum 10 mii de euro pentru tineri, reprezentând 50 la sută din costurile firmei pe o perioadă de maximum un an de zile. Noi considerăm că este o facilitate bună şi o motivaţie pentru ei".

La întâlnire au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală din zona de sud-est care au venit cu idei şi propuneri pentru dezvoltarea mediului rural.

Adrian Baciu - expert GAL: "Prin experienţa pe care o avem noi în implementarea PNDR 2007 - 2013, încercăm să ajutăm la creionarea şi realizarea următoarelor ghiduri prin sugestiile pe care le avem din experienţa noastră".

În cele două zile de seminar s-au organizat grupuri de lucru de câte 15 persoane.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Liviu Hagiu

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri