Economate doar cu numele

Data publicării:
economat

În Galaţi funcţionează 9 economate unde se găsesc produsele alimentare de bază precum zahăr, ulei, orez, făină şi mălai dar şi alte produse alimentare. Ele au fost deschise pentru a veni în sprijinul unor categorii defavorizate, cu venituri mici.

Produsele care sunt vândute în aceste magazine sunt cumpărate direct de la producător, la care Administraţia Pieţelor Agroalimentare pune propriul adaos comercial.

Eugen Zaharia, director Administraţia Pieţelor Agroalimentare: "Noi la preţul de achiziţie adăugăm 2, 3 maxim la sută pentru că interesul nostru nu este de a scoate un profit şi de a ne echilibra cheltuielile."

Constanţa Lungescu, vânzătoare: "Orezul e 6 lei 20, făina e 2,40, 1,50 , 3,50. Mălaiul 1,80. E mălai grisat, foarte bun, fasolea 6,50."

"Mi mi se pare convenabil, mai curând aici. Eu mereu vin si cumpăr de aici. In piaţă aici sunt cam ridicate" a spus o gălăţeancă.

"Cumpăraţi zilnic de la economat? Şi undelemn şi zahăr, ulei, mălai. Şi sunt mai mici preţurile decât la alimentară? Da"  a spus o femeie.

Sunt însă şi pensionari care spun că preţurile sunt asemănătoare cu cele practicate în unele supermarketuri. Ba chiar, uneori mai mari. Oamenii spun că economatul afişează reduceri de doar câţiva bani la unele produse, de cele mai multe ori reducerea fiind nesemnificativă.

"Nu au niciun folos pensionarii la economat, nu au produse mai ieftine pentru că şi acolo trebuie adăugat un TVA , o vânzătoare pe care trebuie să o plătească. Fac preţurile cum vor ei"  a spus un gălăţean.

"Cum vi se par preţurile. Şi aşa şi aşa. Cam scumpe. În general scumpe, în general de sărbători" a mai spus un pensionar.

Ca o comparaţie, preţurile practicate la magazinele de tip economat nu sunt mai mici faţă de cele din supermarket. Ba chiar, în unele supermarketuri produsele de bază pot fi găsit la ofertă, iar diversitatea este mult mai mare.

Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Bogdan Cazacu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri