Plaja neamenajată din zona vărsării Siretului în Dunăre era duminică plină de oameni. Copii, tineri şi adulţi, cu toţii au căutat un refugiu unde se puteau răcori în astfel de zile caniculare.
Deşi apa e murdară şi în plus, periculoasă, oamenii riscă pentru că nu au alte alternative.
"E caldă şi murdară. Ăsta e ştrandul acum. E periculos normal, pentru cei care nu ştiu, pentru copii" spune un gălăţean.
"Ca-n evul mediu. Stai cu beţe, stai numai cu gura pe el, nu te duce colo, nu te duce colo. Nu-i nimic amenajat. Filmaţi şi voi să vedeţi ce fel este. Trebuie să te strecori să ajungi încoace" povesteşte alt localnic.
Apele curgătoare sunt improprii pentru scăldat. Oamenii pot lua o mulţime de boli.
Valentin Boldea - DSP Galaţi: "În urma scăldării în ape necorespunzătoare pot apărea afecţiuni cutanate dermatologice, micozele sau eczemele fiind frecvente. Afecţiuni oftalmologice, conjunctivitele sunt destul de des întâlnite. Şi nu în ultimul rând, afecţiunile digestive, enterocolitele putând apărea în urma scăldării în ape necorespunzătoare".
În plus, pe lângă aceste boli, există un risc şi mai mare.
Eugen Chiriţă - purtător de cuvânt ISU: "Scăldatul în apele curgătoare este destul de periculos. De la începutul anului şi până în prezent am avut cinci cazuri de înec. Din experienţa anilor trecuţi, aceste cazuri cresc exponenţial cu temperatura de afară. Deci cu cât este mai cald, oamenii caută să se răcorească şi cad victime acestor ape curgătoare".
Atât inspectorii sanitari, cât şi reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă nu recomandă scăldatul în apele curgătoare. La Galaţi, nu mai există niciun ştrad public. Singurul, cel de la Plaja Dunărea a fost închis anul trecut.
reporter: Adrian Obreja
operatori: Gelu Mormoloc, Ionuţ Mocanu