Mihai Strat este unul dintre puţinii bărbaţi din Galaţi care lucrează ca asistent maternal. Chiar dacă înainte era depanator de calculatoare, în momentul în care a fost nevoit să renunţe la carieră, s-a reprofilat spre o meserie cu totul diferită.
Mihai Strat, asistent maternal: „Subţiindu-se treaba cu banii la noi, a trebuit ca fiecare să-şi caute altceva. Soţia mea a ieşit la şomaj şi atunci i s-a propus să devină asistent maternal." + 19:22:36:00 - 19:22:40:08 „M-au angajat şi pe mine. S-a potrivit tocmai bine."
Încă din primul an ca şi asistent maternal a primit în grijă trei fraţi, de care s-a ocupat timp de cinci ani şi jumătate. Din păcate, după această perioadă în care cei mici s-au adaptat la noua viaţa, mama acestora i-a vrut înapoi.
Mihai Strat, asistent maternal: „Erau copii de rromi, dar i-am iubit. Nu s-a ţinut cont de asta nici la mine, nici la soţia mea. A fost ca o lovitură de ciocan, pur şi simplu."
Cei trei copii, însă, au fost abandonaţi din nou. Îşi aduce aminte cu tristeţe cum una dintre fete a fugit de acasă şi a venit la el, pentru că nu mai suporta atitudinea mamei.
Mihai Strat, asistent maternal: „Avea 15 ani, era minoră, erau troienele afară cât omul şi ea a venit într-o gecuţă subţirică cu trenul."
Astfel de despărţiri sunt dure atât pentru asistenţii maternali, în general, cât şi pentru copii, iar în unele cazuri este nevoie de un psiholog pentru a-i integra în noua familie.
Ramona Lişman, psiholog DGASPC Galaţi: „Am avut copii care au fost adoptaţi şi la vârsta de 11 ani şi acolo s-a lucrat mai greu pentru s-a dezvoltat o loialitate a copilului faţă de familia asistentului maternal."
Acum, Mihai Strat are în grijă alte două fete, pe care le iubeşte ca pe proprii copii, iar în momentul în care vor ieşi din sistem, nici nu se gândeşte să renunţe la ele.
Mihai Strat, asistent maternal: "O să mă ocup în continuare, chiar dacă o să iasă din statutul ăsta de asistenţă maternală. O să fie ca copiii mei."
Chiar dacă este la pensie, reprezentanţii de la Protecţia Copilului nu ţin cont de vârstă, ci de profesionalismul lui.
Ciprian Groza, director general adjunct DGASPC Galaţi: „Atât timp cât se poate de creşterea şi de educarea lor, nu este nicio problemă. E clar, că la un moment dat vârsta îşi va spune cuvântul şi va trebui să renunţe la această profesie. Lucrează de foarte mult timp la noi în sistem, un asistent maternal profesionist care niciodată nu a făcut probleme."
La nivelul judeţului Galaţi, în total sunt 368 de asistenţi maternali, dintre care 15 sunt bărbaţi.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu