Valentina lucrează ca infirmieră de aproape doi ani la una din creşele de stat din Galaţi. În fiecare zi, ea are în grijă de 20 de copii şi face mari eforturi ca cei mici să nu ducă lipsă de nimic.
Valentina Chinan, infirmieră: "Dacă îţi place te încumeţi şi o faci. Dacă nu, în locurile astea nu ai ce căuta. Deci trebuie să îţi placă copiii ca să poţi lucra cu ei".
Din cauza numărului mic de personal, Valentina este nevoită să stea uneori chiar şi peste program până când părinţii vin să-i ia pe micuţi acasă.
Valentina Chinan, infirmieră: "Trebuie să facem faţă nu avem încotro. Sunt părinţi care chiar nu au unde să-şi lase copiii şi trebuie să ajungă la noi".
Şi celălate îngrijitoare se plâng de volumul mare de muncă, mai ales de când unitatea funcţionează la capacitate maximă: între 80 şi 100 de copii.
Veronica Grigore, îngrijitoare: "Foarte greu ne descurcăm. Ei sunt mici, trebuie să le acordăm atenţie şi trebuie multă răbdare".
Lenuţa Albu, înfirmieră: "Copii sunt mulţi, noi suntem personal puţin şi ne descurcăm foarte greu să ştiţi. Foarte foarte greu, mai ales că îi scoatem afară, ca să nu se lovească, să nu cadă".
Părinţii nu cunosc problemele cu care se confruntă personalul creşei şi îşi doresc ca micuţii lor să fie cât mai bine îngrijiţi.
Georgiana Miron, părinte: "Sunt mulţi şi sunt activi, sunt energici şi au nevoie de foarte multă atenţie. Şi cred că e nevoie de personal".
Această situaţie durează de cinci ani când, din cauza lipsei banilor, au fost blocate 14 posturi de îngrijitor.
Liliana Dumitrescu, director creşă: "În noua lege spune aşa, să nu ai mai mulţi de nouă copii la grupă. Noi avem grupele de 24 de copii, de 25 chiar. Dimineaţa avem două persoane la grupă, iar după-amiaza este una singură".
Dacă înainte de Revoluţie în Galaţi funcţionau peste 15 creşe de stat, în acest moment mai sunt doar două. Pentru o zi la creşa de stat, părinţii plătesc 7,5 lei, contravaloarea a două mese principale şi a două gustări.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu