Cutremurele de la Izvoarele, un mister

Data publicării:
izvoarele

Fenomenele seismice de la Izvoarele au recidivat la jumătatea lunii septembrie, exact la un an de când seria de cutremure a zguduit din temelii localitatea.

Sătenii s-au plâns că bubuiturile şi vibraţiile din sol au reapărut şi le zdruncină casele.

Staţiile seismice au înregistrat 12 cutremure în septembrie şi două luna aceasta, ele având o magnitudine de 0,5 şi 2,4 grade pe scara Richter.

Ion Neculau, primar comuna Slobozia Conachi: "Îmi pun pentru început întrebarea cum de au recidivat aceste mişcări sesimice, cu o exactitate metronomică, exact la un an au încetat. Septembrie 2013 în forţă atunci, septembrie 2014, mult mai palid. Şi după o reacţie a cetăţenilor, autorităţilor, brusc au încetat. Nu ne putem explica".

Cutremurele de la Izvoarele au fost studiate de experţii Institutului de Fizica Pământului, care nu pot spune, însă, cu exactitate cauza acestora.

Mihail Diaconescu, cercetător Institutul de Fizica Pământului: "Casele sunt într-o filosofie precară, nu au temelie, nu au centură, sunt făcute din pământ. Şi dacă trece o maşină vibrează, lucru acesta se simte în casă".

De vină, spun specialiştii, ar putea fi şi pânza freatică, puţurile de apă fiind situate situate doar la patru metri sub pâmânt.

Mihail Diaconescu, cercetător Institutul de Fizica Pământului: "Deci într-un sol atât de îmbinat de apă şi ţinânt cont că au mai fost şi nişte izvoare spre sudul satului care au fost obturate. Practic casele astea au stat pe un burete îmbibat cu apă".

Multă vreme s-a vehiculat idea că de vină ar fi sondele petroliere din zonă. Lucru acesta a fost infirmat, însă, de specialişti, dar şi de reprezentanţii operatorului economic care îşi desfăşoara activitatea în comună de 45 de ani.

Alexandru Maximescu, director afaceri publice Petrom: "Cutremurele produse în zonă sunt de natură tectonică, dar nu reiese o influenţă notabilă a acestor factori, inundaţii, exploatări de petrol şi aşa mai departe".

În acest moment, în satul Izvoarele este linişte. Cutremurele au încetat să se mai producă, însă ar putea reapărea oricând.

Ion Neculau, primar comuna Slobozia Conachi: "Faptul că aceste mişcări seismice sunt pe verticală şi nu pe orizontală aşa cum ar fi nişte cutremure normale, ne înspăimântă mai tare. Şi noi resimţim aceste mişcări cu un grad de magnitudine dublă. Un cutremur de doi, noi il resimţim de patru".

Specialiştii Institutului Naţional de Fizica Pământului vor amplasa în zonă, până la sfârşitul anului, şase staţii seismice pentru a studia mai bine fenomenele din satul Izvoarele.

Reporter: Cornelia Mazilu

Operator: Gelu Mormoloc

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...