Administraţia ArcelorMittal a amenajat un loc de joacă chiar în combinatul siderurgic de la Galaţi. În mod normal pe aici trec zeci de convenţii pline cu angajaţi, muncitori în salopete şi căşti de protecţie pe cap. Sâmbătă zona a fost plină de copii dornici de joacă.
Iar părinţii lor au putut să facă o vizită în combinat, exact în cele mai fierbinţi puncte. La furnale.
Vizitatorii au avut acces chiar şi în centrul de comandă. Acolo unde se monitorizează cu mare atenţie funcţionarea furnalului. Dacă pentru unii vizita a fost o premieră, foştii angajaţi şi-au adus aminte cu regret de cum arăta odată combiantul.
Aftenie Matei - fost angajat: "Acum îl văd mai frumos, dar mai trist fiindcă halele sunt goale, nu am văzut funcţionare de utilaje".
Andrei Lupoaie - fost angajat: "Eu am plecat de la furnalul 1 şi am ieşit la pensie de la furnalul 6. Le-am luat pe toate la rând cu reglaje, cu toate. Acum au dispărut".
Din şase furnale câte funcţionau în anii 90, acum doar unul mai merge. Iar trei dintre ele au fost demolate deja. Veşti bune nu sunt nici pentru viitor.
Anul acesta va fi organizată o altă schemă de plecări voluntare din combinat. Din cei 6500 de angajaţi vor mai pleca câteva sute.
Bruno Ribo - directorul combinatului ArcelorMittal: "De trei ani încoace nu suntem destul de productivi. Cantitatea de oţel pe care o producem pe cap de salariat este la jumătate decât cantitatea de oţel produsă de competitorii noştri din Turcia".
Combinatul siderurgic de la Galaţi are o capacitate de producţie de 2 milioane de tone anual. Iar în perioada de glorie, adică în anii 80, 90, se produceau aproape 10 milioane de tone anual.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu