În ultimele zile, vremea rece şi ceţoasă a dus la creşterea numărului gălăţenilor bolnavi de viroze, dar şi cel al bolnavilor de pneumonie.
2.050 de gălăţeni au fost diagnosticaţi cu viroze respiratorii faţă de 1.850 câţi erau în săptămâna anterioară. Categoria cea mai afectată rămâne în continuare cea a copiilor de vârstă şcolară şi preşcolară, unde s-au înregistrat 750 de cazuri.
Medicii susţin că ceaţa este purtătoare de viruşi şi poate declanşa crize de astm, pe care bolnavii nu le pot preveni sau controla.
Valentin Boldea, medic de familie: "Umezeala este factor favorizant de înmulţire a germenilor microbieni care se pot transmite prin intermediul ceţii şi pot să determine înmulţirea cazurilor de infecţii respitatorii. De asemenea, ceaţa cu umezeala care o însoţeşte poate să afecteze persoanele cu astm bronşic determină apariţia crizelor, care sunt urgenţe medicale şi trebuie intervenit imediat".
Nu doar persoanele cu afecţiuni respiratorii au de suferit de pe urma condiţiilor de afară, ci şi bolnavii cardiaci, copiii şi bătrânii. Şi la o persoană sănătoasă, din cauza ceţii, apar stări de anxietate, depresie sau ameţeli.
"Mă dor oasele, mă doare capul, picioarele şi în plus mă indispune" spune un gălăţean.
"Mă afectează că sunt operat de inimă, am probleme cu picioarele" declară alt localnic.
Pentru a nu resimţi oboseala şi proasta dispoziţie indusă de ceaţă şi umezeală, medicii recomandă să consumăm multe fructe şi legume.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu