Carnetul, permisul către independenţă. Persoanele cu handicap vor putea face şcoala de şoferi la Galaţi

Data publicării:
sofer dizabilitati

Mijloacele de transport în comun nu pot satisface nevoile persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

Solicitările celor înscrişi în cadrul asociaţiei conduse de Vasile Cristea l-au determinat pe bărbat să facă demersurile achiziţionării unui autoturism pe care să-l folosească pentru şcoala de şoferi.

Astfel, oamenii cu dizabilităţi nu vor mai fi nevoiţi să meargă până la Turda, unde funcţionează singura şcoală de şoferi dedicată lor.

Vasile Cristea - preşedinte Asociaţie Persoane cu Handicap: "Cred că la ora actuală sunt aproximativ 10 persoane, vorbim numai de Galaţi. Dar având în vedere că la ora actuală nici Tulcea, nici Brăila, nici Vrancea, nici Vasluiul nu are un asemenea autoturism, noi sperăm să deservim partea de sud est a ţării".

Maşina a fost achiziţionată din fondurie asociaţiei şi a fost adaptată deja nevoilor peroanelor cu handicap locomotor. Demersurile pentru a o transforma în maşină de şcoală au fost deja făcute.

Vasile Cristea - preşedinte Asociaţie Persoane cu Handicap: "Persoana cu infirmitate la membrele inferioare poate folosi această dublă comandă, adaptare, fără niciun fel de probleme. Partea din spate se accelerează, iar în faţă se frânează. Urmează să mai facem adaptarea pentru dubla comandă pentru instructor şi examninator. Oglinzi interioare, exterioare care vin adaptate, caseta iluminată care vine deasupra, inscripţionată Şcoala".

Pentru a fi sigure în trafic, maşinile adaptate trebuiesc omologate la RAR.

Vasile Cristea - preşedinte Asociaţie Persoane cu Handicap: "Dacă este omologat şi acreditat dispozitivul respectiv chiar nu este niciun fel de problemă, eu conduc din 1985 numai cu adaptare".

Bogdan este unul dintre primii înscrişi pe lista viitorilor conducători auto. Acesta spune că odată cu obţinerea carnetului de şofer va obţine şi permisul pentru independenţă.

Bogdan Tudorel - membru al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap: "E un strict necesar pentru noi. Cu ocazia asta nu mai apelăm la unu şi la altul ca să fim, cum s-ar zice, o pacoste: că mă sună ală, nu pot că trebuie să-l duc. Aşa având la Galaţi, făcând şcoala de şoferi, avem maşina noastră îţi poţi rezolva toate problemele. Deja unii dintre colegi şi-au cumpărat maşini, şi-au făcut şi adaptările special pentru a face şcoala de şoferi. Acum aşteptăm să facem doar şcoala de şoferi".

Asociaţia va încheia un parteneriat cu o şcoală de şoferi acreditată, iar costurile nu vor fi mai mari decât în cazul unei şcoli de şoferi obişnuită, aproximativ 700 - 1.000 de lei pentru 24 de ore de pregătire teoretică şi 30 de şedinţe de condus.

Reporter: Iuliana Chitic
Operator: Luigi David

Editor web: Dana Costache

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri