Neapolitano este un cal din rasa Lipiţan. Este unul dintre cei 60 armăsari de rasă pură găzduiţi în depozitul de armasari din Râmnicelu.
„Aceşti armasări sunt vazuţi anual de o comisie naţionala de clasare..Are o valoare de inventar de 10.200 lei", a spus directorul depozitului.
De curând, în grajdul contruit în 1905 pe domeniul regal al prinţului Şuţu, pe lângă lipiţani, semigrei şi gidrani - rase pur româneşti -, au fost aduşi şi armăsari din alte rase. Îngrijtorii nu îi scapă o clipă din ochi.
Giugiuc Viorel, îngrijitor : „Adăpatul cailor şi tainul dimineaţa. După aceea pansajul cailor. Se face ţesălatul, curăţenia calului. Tot ce înseamnă igiena calului. Zilnic se face după-amiaza de la 2 la 3 antrenamentul cailor, constând în călărie sau caii pentru atelaj, înhămat, dresaj."
Sute de crescători vin vara la herghelie şi împrumută armăsarii pentru reproducere. 19 armăsari sunt acum la crescători care vor să aibă un animal cu zestre genetică bună.
Mihaela Brazdeş, reporter Digi24 Galaţi: „ Molid este un cal de Bucovina, născut în 1997, iar în ultima perioadă a avut foarte multe cereri pentru reproducere."
Doru Pencu, director Depozitul de Armasari Râmnicelu: „Omul doreşte să obţină un produs care să aibă şi din caracterele tatălui, un produs abordabil, un produs frumos."
Caii valoroşi sunt împrumutaţi gratuit. Dar, pe perioada cât îi au în grijă, fermierii se obligă să le asigure condiţii la fel de bune ca la Râmnicelu şi să nu-i pună la munci grele.
Doru Pencu, director Depozitul de Armasari Râmnicelu: „Ei sunt verificaţi, li se efectuează nişte analize serologice pentru a vedea starea lor de sănătate la întoarcerea în unitate şi automat li se administrează o raţie echilibrată, o raţie care să compenseze eventualele lipsuri care le-a avut pe perioada verii."
Când îmbătrânesc şi nu mai sunt consideraţi reproducători de elită, armăsarii sunt vânduţi la licitaţie. Preţul obţinut este, în medie, 1.800 lei.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Liviu Hagiu
Editor web: Dana Costache