Ploile abundente din ultima perioadă care au căzut în judeţul Buzău au afectat serios cimitirul din comună. O alunecare de teren a făcut ca mai multe morminte să se ducă cu totul în râpă şi există riscul să ajungă şi la casele de lângă cimitir.
Dragoş Popescu, localnic: „După cum se vede e casa mea şi există pericolul să se extindă cu timpul chiar şi la casă. Mai sunt câţiva metri până la curtea casei. Rămân aici, dar în caz de ceva voi căuta un alt loc pentru casă unde să mă pot muta împreună cu familia."
„Sunt gata să mă duc şi eu cu casa că a venit până la coteţul porcilor. Atât mai e până în gard. Nu ştiu ce-o să facem. Luăm casa în spate ca melcul, o dărâmăm, nu ştiu" spune supărat alt sătean.
Alunecările de teren din zonă nu sunt o noutate pentru localnici. Malul a început să se surpe acum aproape 40 de ani, însă în ultimele şase luni fenomenul s-a amplificat.
„Cimitirul este foarte afectat. Dacă îţi fug morţii, ce să mai faci?" declară un localnic.
Îngrijoraţi, alţi localnici au schimbat deja locul de veci al rudelor înmormântate în cimitirul din localitate.
Ionel Mânzală, localnic: „S-a lăsat terenul. Era foarte aproape de fugitura de pământ şi a trebuit să o mutăm de aici la Odobescu."
Primăria a încercat să mute cimitirul, dar nu a avut suficienţi bani.
Costel Bătaie, viceprimar comuna Buda: „Undeva aici în partea stângă a cimitirului există un teren, proprietate privată. Noi am contactat proprietarul, dar din păcate suma pe care o cere pentru acest teren este extraordinar de mare."
Deşi există încă din 2004 un plan de consolidare a zonei unde se produc alunecările de teren, cei de la Apele Române anunţă că vor începe abia acum lucrările.
Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Bogdan Vlădoiu