Potrivit noii hotărâri a executivului, nicio comună nu va avea pe 2015 un buget mai mic de 1,5 milioane de lei, iar niciun oraş nu va primi mai puţin de şase milioane de lei.
De asemenea, cel mai mic buget pentru municipii va fi de 20 de milioane de lei, iar pentru municipiile reşedinţă de judeţ de 50 de milioane de lei. Cea mai mică sumă alocată unui Consiliu Judeţean nu va coborî sub valoarea de 80 de milioane de lei.
Şeful CJ Galaţi consideră că decizia avantajează primarii localităţilor sărace.
Nicolae Bacalbaşa, preşedinte CJ Galaţi: "Consider că este o hotărâre care are temeiuri şi morale şi practice. Cel mai important ar fi să producem cu toţii foarte mult şi să nu mai fie vorba de supravieţuire. Eu nu judec la nivelul Bacalbaşa-preşedinte de judeţ, ci eu judec la nivelul Bacalbaşa-români într-o ţară care trebuie să supravieţuiască cât mai omeneşte".
Primarii sunt mulţumiţi că din schemă dispare factorul politic, iar banii vor fi repartizaţi în funcţie de necesităţile fiecărei localităţi.
Laurenţiu Gîdei, primar Târgu Bujor: "Sunt avantajat, nu mai există factorul politic şi în funcţie de majorităţile din Consiliu Judeţean se aprobau sau nu nişte fonduri pentru un obiectiv în localităţile respective".
Drept dovadă, oraşul Târgu Bujor a primit un buget mult mai mare comaprativ cu cel de anul trecut.
Laurenţiu Gîdei, primar Târgu Bujor: "Chiar azi am primit cifrele şi faţă de anul trecut am primit în plus vreo 26 de miliarde, bani care se vor regăsi în investiţiile care vor avea loc în Târgu Bujor, Umbrăreşti, Moscu şi satele componente".
Comunele, oraşele şi municipiile reşedinţă de judeţ au fiecare un plafon repartizat. Dacă încasările proprii sunt mai mici decât aceste plafoane, Guvernul asigură diferenţa.
Avantajate de această nouă formulă de alocare sunt comunele mici, întrucât plafonul în cazul lor este de 1,5 milioane lei.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Ionuţ Mocanu