Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap din Brăila este în impas de mai bine de două săptămâni, de când instanța de judecată a decis măsura arestului preventiv a medicilor șpăgari de la Medicina Muncii. Situația s-ar putea înrăutăți și mai mult în această lună, dacă reprezentanții Consiliul Județean Brăila și ai Colegiului Medicilor nu vor reuși să convingă medicii să accepte cele două posturi rămase libere.
Nicu Filote - secretar CJ Brăila: "Cred că marea majoritate evită tocmai pentru ca să nu aibă direct implicare în aceste dosare. Comisia nu face altceva decât compară criteriile de evaluare pentru încadrare în grad de handicap cu documentele medicale prezentate de medicii specialiști."
Simona Cimpoaie - director DGASPC Brăila: "Neeliberarea unui certificat poate avea repercursiuni dintre cele mai diverse, de la încetarea constractului individual de muncă pe care îl are asistentul personal al persoanei încadrate în gradul de handicap grav, până la facilitatea de a beneficia de transport gratuit, eliberarea rețetelor compensate sau gratuite."
dr. Marcela Vasilescu - secretar biroul județean Colegiul Medicilor Brăila: "Am intreprins demersuri și am anunțat colegii care ar putea să îndeplinească această funcție și să poate să facă parte din această comisie. Din neferuicire, până la ora actuală, nu avem niciun nume, niciun coleg care să-și manifeste dorința de a face parte."
Această situaţie se răsfrânge asupra persoanelor cu handicap ale căror drepturi au fost sistate luna trecută, în lipsa eliberării unor certificate de încadrare pe anul în curs. În această situație se află și Marius, un brăilean în vârstă de 40 de ani care așteaptă evaluarea anuală.
"Am venit astăzi la serviciul de evaluarea persoanelor cu handicap pentru a mi se da actele care sunt necesare pentru reevaluare. Să mi se prelungească certificatul de încadrare pe încă un an sau pe alt termen" a spus Marius.
Marius este acum îngrijorat pentru că nu știe cum se va descurca fără medicamente și pensia de handicap, care oricum este foarte mică. Cazul său a fost reprogramat, la fel ca multe alte dosare.
"Am depus dosarul. Şi când v-a chemat? Trebuie să venim pe 7 iulie, să venim la evaluare" a spus un brăilean.
Autoritățile brăilene speră ca în cel mult două săptămâni să rezolve această problemă. Procurorii DNA Galaţi îi acuză pe trei medici de la Serviciului de Medicină a Muncii că au luat mită pentru a falsifica dosare de handicap. În total este vorba despre 130 de dosare de pensionare cu diagnostice fictive.
reporter: Ana-Maria Dobre
operator: Luigi David