"Unitatea de management indisponibilă, eroare activare card. Nici nu l-am activat măcar. Îl scot din nou. Mai scoate-l odată din priză" spune enervat un medic.
Asta este atmosfera într-un cabinet de medicină de familie. Sistemul Unic Integrat se blochează în permanenţă încă de la primele accesări. Probleme sunt şi la eliberarea reţetelor electronice.
"Nu exagerez. Cred că sunt 20 de minute de când am aşteptat. Uitaţi abia acum iese reţeta" mai spune medicul.
Nemulţumiri sunt şi în râdul pacienţilor.
Victoria Harabagiu - pacientă: "Foarte greu a mers. Când să iau reţeta nu mergea calculatorul şi nu am primit-o. Şi am luat cu bani în mână reţeta. Nu mergea sistemul".
Neta Talabă - pacientă: "Domnul doctor are voinţă, mi-a dat reţeta, îmi dă reţeta, dar dacă eu nu pot să le iau, nu-mi iese din calculator de acolo ce fac?".
În final cardul a fost recunoscut şi reţeta eliberată. Urmează validarea serviciului medical. Este ultimul pas dintr-o consultaţie, ca să poată fi plătit medicul pentru serciviile acordate.
dr. Dumitru Mărăşescu, medic de familie: "Luna viitoare dacă nu iau banii renunţ la medicină, fac un SRL şi cumpăr o tarabă pentru vândut zarzavat în piaţă".
Toate aceste probleme sunt considerate mici erori de către reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate. Iar o parte din vină o au chiar medicii, spun aceştia.
Elena Vrabie - director CJAS Galaţi: "Medicii ştiu că întotdeauna când a fost introdus ceva nou, fie nu au fost dânşii foarte rapizi în executarea unei operaţiuni, fie a avut ceva sistemul. Dar existând posibilitatea de a acorda serviciul offline nu este absolut nicio problemă. Se orientează în funcţie şi de câţi pacienţi are".
La Galaţi încă mai există 15 mii de carduri neridicate. Cu toate astea, nimeni nu se înghesuie să le ia. La ghişeul de eliberări nu erau mai mult de 10 persoane luni dimineaţă.
Reporter: Adrian Obreja
Operator: Bogdan Cazacu