Adăpostul de la marginea oraşului aparține Asociației Help Lăbuș și a costat 400.000 de euro. Banii provin de la o fundație din Elveția și au fost utilizați inclusiv pentru construirea unei hale pentru câini, a unui dispensar veterinar și a unor grupuri sanitare.
"Este printre primele pisici care s-a născut în adăpost. La început nu am reuşit să sterilizăm şi ne-am trezit cu o pisică că a făcut trei pui. El este adorabil" a spus un voluntar.
Pisicile sunt îngrijte de doi voluntari, soţ şi soţie. După ce au ieşit la pensie, cei doi s-au decis să-şi dedice timpul pisicilor fără stăpân.
Ion Voicu, voluntar: "Trebuie măturat peste tot, şters şi dezinfectat locurile care sunt murdare".
În adăpost se află o zonă de carantină, unde sunt ţinute animalele care sunt aduse de pe străzi. Aici ele sunt vaccinate şi ţinute sub observaţie medicală o perioadă de timp.
"Un pisoi a fost scos din gura unui câine, două pisicuţe accidentate, una dusă la un cabinet la voluntar cu care lucrăm noi. Ar fi urmat să vină după el, dar nu au mai venit" a declarat alt voluntar.
Până să fie construit adăpostul, pisicile stăteau într-un spaţiu neadecvat, neîncălzit, care nu era racordat la apă potabilă.
Nela Voicu, voluntar: "Aveam un acoperiş cu polistiren prin care începuse să plouă. Acolo iarna îngheţa apa, ele săracile s-au învăţat. Şi acolo aveau culcuşuri, trăiau împreună....dar aici este incomparabil".
Acum pisicile au culcușuri cu perne, leagăne, obiecte de cățărat și mingi de joacă.
Corina Grigore, directorul Fundaţiei "Help Lăbuş": "Toate dotările din acest adăpost sunt de la fundaţia din Elveţia. Aportul dumnealor este maxim. Singurul nostru aport îl reprezintă pisicile şi oamenii care le îngrijesc. Sunt cei doi voluntari".
În adăpost locuiesc în prezent peste 100 de pisici, care aşteaptă să fie adoptate.
Reporter: Cornelia Mazilu
Operator: Liviu Hagiu