70 de ani de la Holocaust

Data publicării:
holoc

Pe 27 ianuarie 1945 a avut loc eliberarea celui mai mare lagăr de pe teritoriul Poloniei, Auschwitz. Aici au trăit peste un milion de evrei, iar după 1941 din ordinul lui Hitler au fost supuşi la chinuri inimaginabile.

Până atunci aceştia au lucrat în folosul Germaniei, fie la uzinele de armament sau de cărbune.

Valentin Bodea, istoric: „După anii 40, în plin război, când s-a aplicat soluţia finală de către nazişti, atunci chinurile au devenit din ce în ce mai groaznice deoarece s-a trecut la exterminarea în masă a acestora."

Cel mai mare şi mai cunoscut lagăr de exterminare din acea perioadă a fost cel de la Auschwitz, unde erau cei mai mulţi evrei.

Valentin Bodea, istoric: Peste 1.300 000 de oameni au fost exterminaţi de la munca zilnică, fizică, până la boli şi ulterior, trecând la soluţia finală legată de gazare."

În România nu au fost lagăre de exterminare a evreilor, ci doar lagăre de muncă, unele dintre ele fiind chiar la Galaţi.

Şi pentru evreii din oraşul de la Dunăre, 27 ianuarie este o zi care le trezeşte amintiri neplăcute, legate mai ales de bunicii lor, care au trăit în acea perioadă.

Sorin Blumer, preşedinte Comunitatea Evreiască Galaţi: „A fost obligat să facă muncă la carierele de piatră. Nu a fost împuşcat, nu a fost gazat, dar s-a îmbălnăvit de TBC şi a murit. Deci tot crimă a fost."

Pentru a-i comemora, Muzeul de Istorie a organizat în şcolile din Galaţi mai multe activităţi care au avut ca temă Holocaustul.

Cristian Căldăraru, director Muzeul de Istorie Galaţi: „E bine să nu uităm ce s-a întâmplat în anii celui de-al doilea Război Mondial, când milioane de evrei au fost ucişi în lagărele de exterminare."

Elevii care au participat la expunerile reprezenaţilor muzeului nu au primit însă toate detaliile acelei perioade deoarece impactul ar fi fost mult prea puternic pentru ei.

Georgiana Năstase, dir. Şc. Gimnazială nr.17 „Nichita Stănescu" Galaţi: „Nu am selectat chiar toate imaginile din teama de a nu provoca emoţii prea puternice copiilor. Au un impact foarte puternic, iar copiii încă nu sunt atât de dezvoltaţi emoţional să accepte astfel de imagini."

Holocaustului se adaugă şi peste cinci milioane de alte victime ale naziştilor: aproape trei milioane de polonezi, 500 de mii de romi, mai mult de 15 mii de homosexuali, dar şi persoane cu handicap sau martorii lui Iehova, toţi aceştia fiind etichetaţi drept "duşmani ai statului german".

Ziua de 27 ianuarie a devenit „Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului" în urma rezoluţiei adoptate la 1 noiembrie 2005 de Organizaţia Naţiunilor Unite.

Reporter: Mihaela Brazdeş
Operator: Ionuţ Mocanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
Ce se află în spatele aspectului clar întinerit al lui Brad Pitt. Actorul ar fi investit 130.000 de dolari în...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani