Zeci de pensionari din judeţul Gorj au fost păcăliţi de conducerea Casei de Ajutor Reciproc din Târgu Cărbuneşti. Oamenii au cotizat ani la rând, dar acum, când vor să beneficieze de un imprumut, nu pot, deoarece unitatea a intrat în faliment şi au rămas fără bani. Mai mult, conducerea CAR este de negăsit.
Paguba totală este de cel puţin 20.000 de lei. Oamenii au cotizat 2% din pensie, pentru ca la nevoie să se poată împrumuta de aici. De un an încearcă să îşi recupereze banii, dar nu au de unde. Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor a fost falimentată de conducere şi nimeni nu le dă nicio explicaţie. Unul dintre cei păcăliţi este Victor Banta. Pensionarul a avut încredere că banii lui vor fi ţinuţi în siguranţă, astfel că şi el şi soţia au depus lunar sume de bani, timp de trei ani. Împreună au de recuperat 2.000 de lei.
„Am tot cerut insistent, am luat-o pe cale amiabilă, legală, am îndeplinit toate formalităţile care erau necesare. Nimic. Nu avem bani. Bine, zic, banii mei unde sunt, cu care eu am cotizat. De banii noştri s-au folosit cei care au servit acest CAR”, a povestit pensionarul.
Bărbatul a încercat chiar să îşi convingă şi vecinii să depună banii la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor. Asta pentru că atunci când rămân fără lichidităţi să aibă de unde să se împrumute pentru medicamente sau alte nevoi. Cu toţii au fost, însă, păcăliţi.
Pensionarii s-au plâns şi primarului din Târgu Cărbuneşti.
„Cu pârghiile care le-am avut, m-am implicat, dar e de cu totul altă problemă. Nu sunt eu în măsură ca să rezolv această speţă”, spune Mihai Mazilu, primarul localităţii
Câţiva dintre pensionarii păgubiţi au depus plângere la poliţie.
„În acest sens, ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de înşelăciune”, a spus Daniel Tică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Casa de Ajutor Reciproc a intrat în faliment, deoarece conducerea nu a mai plătit asigurările oamenilor la stat, iar datoriile se ridică la peste 50.000 de lei, plus penalitaţi de 900.000 de lei. În aceste condiţii, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a cerut falimentul. Culmea este că aceeaşi persoană care a falimentat unitatea a redeschis o alta şi încearcă să convingă alţi pensionari să se înscrie.