Cea mai productivă păstrăvărie din România, situată în Vâlcea, la Brădişor, este la un pas de desfiinţare. Crescătoria a rămas fără 30 de tone de peşte, în toamna anului trecut, în urma inundaţiilor, iar pierderile au fost de un milion de lei. Conducerea Direcţiei Silvice Vâlcea nu îşi mai permite să o întreţină. Nu are bani să refacă bazinele şi se gândeşte să o închidă.
Sorinela Zamfira este unul dintre cei patru angajaţi pe care îi mai are, în prezent, păstrăvăria. Acum şase luni aici lucrau 21 de oameni dar au fost restructurări din cauza problemelor financiare. În toamna anului trecut o viitură a distrus aproape tot, la crescătorie. 30 de tone de peşte au dispărut, bazinele au fost acoperite de resturi de copaci iar aducţiunea de apă, colmatată de mâl.
„Este dificilă situaţia? Da. Este foarte dificilă. Nu ar vrea nimeni să se ajungă, dar din cauza calamităţilor care ştie toată ţară. Au fost foarte mari pierderi. Apa a fost la un metru de la sol şi tot puietul care a fost s-a dus pe apa sâmbetei", a explicat Sorinela Zamfira, angajată a păstrăvăriei Brădişor.
Conducerea Direcţiei Silvice Vâlcea, în subordinea căreia se află această păstrăvărie, susţine că se ia în calcul închiderea acesteia pentru că nu există fonduri pentru a o întreţine, pe viitor.
„Să convingem consiliul de administraţie dacă vom avea dovezile necesare să facă o nouă investiţie. Vom căuta resurse alternative, fie o scoatem la privatizare, fie să o regândim, să o relocăm. Şanse nu sunt foarte mari. Luaţi în calcul şi să o închideţi. Da", a spus Gheorghe Mihăilescu, director al Direcţiei Silvice Vâlcea.
Cei care administrează direct păstrăvăria au soluţii de salvare a unităţii: să vândă la fier vechi toate ţarcurile şi să aloce bani pentru a le înlocui cu altele, ecologice. Doar că depind de acceptul Ministerul Mediului.
„În urma propunerii la casare, deja noi am propus vreo şase platforme la casare, dacă o să fie aprobat actul de casare se va ţine o licitaţie, cred eu, cu banii de acolo am trece la modernizare dacă sunt de acord, dacă nu restrângem activitatea", a declarat Gheorghe Cerbu, şeful Păstrăvăriei Brădişor.
Până la dezastrul din toamnă, păsătrăvăria producea anual, peste 140 de tone de peşte care ajungea în toată ţara. De anul trecut însă, nu s-a mai vândut nimic. În bazine, acum mai există doar puiet care va ajunge la vânzare abia la vară.