Scoicile, o delicatesă culinară, sunt acum la îndemâna oricărei persoane care trece prin Piaţa Centrală din Craiova. Şi asta pentru că, de curând, un negustor dintr-un sat de la Dunăre le comercializeze aici. Face zilnic naveta cu zeci de kilograme de scoici, pe care le recomandă pentru gustul deosebit şi dă chiar sfaturi de preparare.
Aurelian Iordache este din satul Dunavăţu de Jos, judeţul Mehedinţi. Singura modalitate prin care îşi câştigă existenţa este vânzarea scoicilor în piaţa din Craiova. Vine în fiecare dimineaţă cu mama sa şi aşteaptă clienţii. Pentru cei 30-40 de lei pe care îi câştigă zilnic, îşi riscă viaţa şi coboară la adâncime, în Dunăre.
"Mă bag la patru metri şi caut cu mâinile, ţinând respiraţia 30 de secunde", spune Andrei Iordache.
Bărbatul spune că, de multe ori, cumpărătorii îl ocolesc şi preferă magazinele de carne, deşi, marfa sa este sută la sută naturală. Comercianţii dau şi sfaturi gratis pentru prepararea scoicilor de Dunăre.
"Faci tocăniţă, faci pilaf de orez, faci saramură. Dacă iei mai multe, de 5 kile sau 10 kile, poţi să le dai prin maşină şi faci sarmale, chiftele, perişoare, şniţel", spune Ioana Vâcu, comerciant.
Cei care vin să facă piaţa nu se înghesuie să cumpere scoicile la pungă. Doar câţiva se încumetă să le încerce.
"Aş cumpără, dar nu ştiu cum se pregătesc", a spus un bărbat.
"E pe ciment şi nu vedeţi în ce condiţii le ţine şi cine ştie de pe unde, din ce bălţi adunate", spune o femeie.
Vânzătorul de scoici nu va mai veni în piaţa decât două săptămâni şi asta pentru că nu va mai putea coborî în Dunăre, pentru a le culege.