Un agricultor din Dolj face performanţă cu legume cultivate în seră. Inginer de profesie, Marian Baronescu a lucrat zece ani la o firmă privată. Şi-a dat demisia şi a pornit o afacere după modelul luat de la o fermă din Italia. Acum produce legume pe verticală, un sistem pe care vrea să îl breveteze.
Marian Baronescu are 43 de ani şi face agricultură în comuna Perişor, judeţul Dolj. Este de profesie inginer, iar zece ani a lucrat la o societatea privată care se ocupa cu plantarea legumelor în seră. Şi-a părăsit serviciul, convins că poate face performanţă de unul singur. Şi a reuşit. Folosind ideile preluate de la o fermă din Italia, a pus pe picioare, în şapte ani, o fermă unde cultivă roşii, castraveţi, vinete şi ardei.
Până să ajungă la acest nivel, inginerul a făcut şapte credite bancare. La ultimul mai are de plătit aproape doi ani.
„Cei care folosesc credite cum am folosit şi eu, banii aştia îi scoţi undeva, după 10 ani. Munca trebuie să fie susţinută. Nu se poate face agricultură de weekend sau prin telefon”, spune Marian Baronescu, agricultor.
Pentru a avea o producţie bogată, bărbatul a făcut şi cercetare. Aşa a reuşit să cultive legume pe verticală, inclusiv pepeni. Vremea lubeniţelor s-a dus, însă legumele din sere sunt deja la a treia recoltă.
„Folosind nişte hibrizi, nu mai lăsăm lăstari pe tulpină deloc şi atunci mergem pe densităţi mai mari, la castravete, spre exemplu, iar la pepenele galben, noutatea ar fi că densitatea este foarte mare, undeva la 25.000 de plante la hectar”, mai spune agricultorul.
Marian Baronescu este şi distribuitor de seminţe, iar în fiecare an participă la cursuri de perfecţionare în agricultură, în Antalya, Turcia. Pe lângă legume, familia Baronescu se mândreşte şi cu o livadă de meri, dar şi cu flori cultivate în câmp. De anul viitor, legumele familiei sale vor ajunge şi în hypermarketuri.