Aproape 20.000 de doljeni s-au trezit datornici peste noapte, la Casa de Asigurări de Sănătate. Instituţia i-a somat pentru datorii la contribuţia de sănătatea mai vechi chiar şi de 5 ani. Iar în toată această perioadă nu au primit nicio înştiinţare cum că ar avea restanţe. Fiscul pretinde acum penalităţi şi dobânzi pentru sumele datorate. Mulţi dintre ei au dat în judecată autorităţile.
Silvian Epuran din Bechet, judeţul Dolj, este patronul unui magazin. Anul trecut în decembrie a primit înştiinţare de plată de la CAS pentru contribuţii neachitate din perioada 2008-2013. Omul a plătit 1.400 de lei, atât cât scria că este datoria. Acum câteva zile însă a primit direct o somaţie, pentru penalităţi şi a fost executat de Fisc.
„Nu am primit în niciun an o înştiinţare de la CAS că aş datora o sumă de nu ştiu cât pentru un an (...) La şcoală, unde lucrez, mi-au făcut poprire pe salariu, dar în afară de asta mi-au făcut şi blocaj de cont”, a spus acesta.
Bărbatul este hotărât să dea în judecată autorităţile. În situaţia sa sunt mii de doljeni care s-au trezit în ultimul an cu somaţii de la Casa de Asigurări de Sănătate.
Încasarea contribuţiilor a fost preluată în 2012 de Agenţia Naţională a Finanţelor Publice, care a trecut la recuperarea datoriilor.
„Noi, ce am trimis ca titluri executorii, bineînţeles că contribuabilii au venit să îşi achite aici. Unii au făcut contestaţie, alţii şi-au manifestat nemulţumirea”, a spus Ion Ghencea, şef serviciu în cadrul DGAFP Dolj.
Avocaţii susţin că nemulţumiţii au şanse să câştige în instanţă pentru a nu mai plăti penalităţile.
„Speţa pe care ne-am judecat nu s-a făcut o informare corectă a contribuabililor în ceea ce priveşte datoriile pe care le au. Nefiind informaţi din punct de vedere legal, aceste accesorii devin nelegale”, a spus Dănuţ Cega, avocat.
Până acum, zeci de oameni au ales să dea în judecată autorităţile pentru datoriile aplicate.