Românii ştiu să se adapteze pentru a respecta normele europene, dar şi tradiţiile autohtone. Acest lucru este dovedit şi de târgurile de miei care nu erau pe placul Uniunii Europene. Multe dintre marile oraşe au reuşit însă să deschidă astfel de târguri, deşi iniţial se vorbise de interzicerea lor. Totul spre bucuria cumpărătorilor, dar şi a vânzătorilor de miei.
Târgul de miei din Craiova a atras, încă de la primele ore de la inaugurare, zeci de clienţi. Oamenii aşteptau cu nerăbdare să-şi poată alege singuri mielul pe care îl vor avea pe masa de Paşte.
Ciobanii spun că târgul le este şi lor de ajutor pentru că nu le convenea să trimită animalele la un abator autorizat, aşa cum prevăd normele europene.
Şi cumpărătorii şi vânzătorii consideră că un astfel de târg este benefic din punct de vedere financiar. Şi asta pentru că preţurile sunt negociabile. În prima zi, de exemplu, un kilogram a fost 13 lei, în viu, în timp ce în supermarketuri, carcasa de miel se vinde la aproape 30 de lei kilogramul.
Organizarea târgurilor cu puncte de sacrificare era interzisă din luna februarie, dar autorităţile locale au obţinut totuşi o autorizaţie de la Direcţia Sanitar Veterinară pentru un târg cu un circuit la scară redusă, similar unui abator.
„Trebuie să respectăm toate normele la care am aderat de bună voie, dar asta nu înseamnă că cineva ne impune sau noi nu putem să luăm nişte măsuri pe plan local, astfel încât să îndeplinim şi minimul de condiţii şi să facem acest centru”, a spus Andrei Butaru, director DSV Dolj.
Preţul mieilor în viu la Craiova este la fel cu cel de anul trecut, iar târgul din Piaţa Chiriac va fi deschis până sâmbătă inclusiv.