Statutul de zonă defavorizată bagă zâzanie între primarii din Dolj. Peste 15 comune din nordul județului au pierdut această încadrare iar agricultorii au de suferit. Pierd plățile suplimentare compensatorii oferite și puncte în eventualele proiecte de dezvoltare. Asta pe lângă producțiile mici. În schimb, au căpătăt acest statut alte comune din sud unde pământurile sunt renumite pentru fertilitatea lor.
Petrișor Bîltac lucrează de peste 10 ani, 280 de hectare de teren în comuna Predești, considerată în ultimii 5 ani zonă defavorizată. Aici pământul se lucrează greu, are sol acid și cu salinitate mare. Înființarea culturilor este mai scumpă. Agricultorii scot în cei mai buni ani 2-3 tone de cereale la ha. Plățile compensatorii pentru zonă defavorizată îi ajutau să mai acopere din cheltuieli iar vestea că au dispărut, a căzut ca un trăsnet.
Peste 60 de mii de hectare de teren agricol din 15 comune sunt în aceeași situație. Sunt afectați și cei care lucrează suprafețe mici pentru că ei primeau cel mai mult în plus, 80 de euro la hectar, peste cei 140 oferiți de APIA. Ei își iau adio și de la proiectele de dezvoltare pe fonduri europene pentru că le dispare punctajul suplimentar.
Primarii comunelor afectate sunt revoltați. De 2 luni fac memorii către minister și Parlament însă nu primesc decât răspunsuri că acestea sunt noile condiții. Edilii care sperau ca agricultura să dezvolte localitățile nu înțeleg cum de criteriile care au fost bune 5 ani, cât au fost încadrați ca zonă defavorizată, au dispărut peste noapte.
În schimb peste 40 de comune din sudul județului au fost acum declarate zone defavorizate deși aici sunt cele mai fertile soluri şi cele mai bune producții. Fermierii se bucură dar nu înțeleg nici ei de ce, cei din nord, au fost excluși.
Ministerul Agriculturii a întocmit noile hărți pentru zone defavorizate în baza unor noi criterii despre care se spune că au fost dictate de UE.
Specialiștii în domeniul agricol consideră că în Sud poate fi reglat deficitul de apă prin reamenajarea sistemelor de irigații sau prin crearea unora noi din Dunăre și Jiu. În nord însă, nici măcar acest lucru nu este posibil.