Camelia Niţu suferă de mai multe boli grave şi a fost încadrată ca persoană cu handicap grav şi accentuat. Ea a aflat de beneficiul pe care îl oferă legea şi a reuşit să achiziţioneze acum 2 luni un autoturism second hand de care avea mare nevoie. A găsit finanţare de 20 de mii de lei la o bancă, având rata de 500 de lei pe lună pe o perioadă de 5 ani. Dobânda de 180 de lei o suportă Direcţia General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.
Chiar dacă au reuşit să obţină finanţare prin acest program, alte persoane au întâmpinat probleme apoi în privinţa altor facilităţi adiacente acordate de lege precum scutirea de plată a taxei de primă înmatriculare şi impozitul pe automobil.
Nu toţi au avut însă succes în demersul lor. Adrian Tuţă a supravieţuit unui accident rutier, iar de 7 ani se află imobilizat într-un cărucior. El a cheltuit 1 000 de lei pentru a modifica autoturismul familiei, pentru că nu a putut accesa programul special de finanţare. Modificările speciale ale masinii pot ajunge şi la mii de euro în funcţie de nevoile beneficiarului.
Persoanele cu handicap care vor să îşi cumpere maşină trebuie să fie acceptate de o bancă pentru un credit de nevoi personale, statul plătind doar dobânda aferentă. Şi aici însă trebuie repsectate condiţii clare.
Dacă rata nu se plăteşte sau există întârzieri 3 luni consecutiv, convenţia este anulată, iar dobânda revine automat în sarcina beneficiarului. Suma achitată de irecţia General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj ca şi dobândă în urma creditelor solicitate de doljeni, în anul 2012, a fost de peste 36.000 de lei.