Sobe în apartamentele din Orşova. Mii de oameni îşi încălzesc apartamentele cu ajutorul lemnelor

Data publicării:
151014 SOBE ORSOVA

Să stai la bloc şi să te încălzeşti cu lemne la sobă pare de necrezut pentru anul în care trăim. Şi totuşi acest lucru se întâmplă în România, la Orşova, oraş din judeţul Mehedinţi, care are şi statutul de municipiu. Datoriile acumulate de locatari, dar şi majorarea preţului carburanţilor au determinat acum 12 ani furnizorul de agent termic să se retragă de pe piaţă. Prin urmare, orăşenii au fost nevoiţi să găsească metode alternative de încălzire.

Claudia Habich are un apartament cu două camere în centrul Orşovei şi a reuşit să îl modernizeze. Sobele strică însă tot ambientul modern, dar pentru familia cu doi copii sunt sursa de încălzire pe timpul iernii. Orşova nu este alimentată cu gaze, iar oamenii fac focul în sobe cu lemne.

“În oraş, oricum e foarte poluat din cauza focului, din octombrie până în primăvară, martie, aprilie, nu se mai opresc focurile”, povesteşte femeia.

Aşa se face că la ora actuală nu există un bloc în Orşova care să nu fie brăzdat de coşurile de evacuare a fumului. Imaginea nu face cinste unui orăşel cu pretenţii de localitate turistică. Şi imagina barăcilor din spatele blocurilor este dezolantă.

Oamenii spun că nu au ce să facă şi îndură în fiecare iarnă acelaşi chin. 3.100 de apartamente sunt în această situaţie.

Cel mai greu este pentru cei în vârstă, care apelează la vecini să îi ajute cu căratul lemnelor. Nici nu îşi mai amintesc vremurile când aveau căldură în toată casa.

Conducerea Primăriei Orşova spune că a discutat cu o firmă austriacă pentru proiecte de centrale de bloc, însă totul a picat pentru că nu există asociaţii de locatari, iar mulţi au şi renunţat la apartamente sau pleacă la rude pe timpul iernii.

“Nu putem să demarăm o lucrare de amploare din acest punct de vedere, pentru că nu se racordează, noi facem lucrarea, dar nu avem nicio putere”, a spus Ion Manea, primarul municipiului Orşova.

Şi municipiul Drobeta Turnu Severin stă sub ameninţarea unei ierni fără căldură. Furnizorul agentului termic este centrala RAAN, regie aflată în insolvenţă, cu datorii de 200 de milioane de euro. Guvernul va aloca din rezerva de stat 500.000 de tone de cărbune.

“În acest moment avem aprobat să funcţionăm până în decembrie, avem resursele necesare”, spune Ion Tudor, administratorul judiciar al RAAN Severin

Pentru ca oraşul cu 100.000 de locuitori să aibă asigurată căldura şi apa caldă până în luna martie mai este însă nevoie de încă 6-7 sute de mii de tone de cărbune pentru funcţionarea termocentralei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri