Spitalul din Drobeta Turnu Severin funcţionează...pe datorie. Noua conducere s-a trezit că are de achitat peste 13 milioane de lei, datorii acumulate în ultimii 4 ani. Managerul caută acum soluţii pentru a evita blocarea conturilor şi cere înţelegere furnizorilor de medicamente, pentru a nu fi pusă în pericol activitatea spitalului.
La doar 5 zile de la preluarea conducerii spitalului, managerul s-a văzut pus în faţa unei misiuni aproape imposibilă. O lungă listă de datorii pune presiune pe buna desfăşurare a actului medical. Furnizorii de medicamente şi materiale sanitare au de încasat peste 5 milioane de lei.
Pe lângă furnizorii de medicamente sunt şi numeroşi alţi creditori care îşi aşteaptă restanţele financiare.
Până acum s-a găsit înţelegere. Aşa că deocamdată pacienţii nu sunt nevoiţi să îşi cumpere tratamentul.
Actuala conducere a spitalului dă vina pe fostul manager pentru situaţia în care este spitalul şi îl acuză de proastă gestiune. Fostul director este anchetat într-un dosar DNA ce vizează achiziţia de aparatură pentru o secţie a spitalului, anchetă în care este implicat şi fostul preşedinte al CJ Mehedinţi, Adrian Duicu.
Fostul manager spune că a preluat în 2012 conducerea spitalului cu o datorie de 9,2 milioane de lei, iar apoi au urmat alte cheltuieli care au dus la situaţia actuală.
Spitalul primeşte finanţare în fiecare lună de la CAS Mehedinţi, care susţine că nu are nicio datorie şi toate serviciile sunt decontate la zi.
Singura modalitate de deblocare a situaţie stă în mâna firmelor creditoare, care trebuie să accepte ca spitalul să plătească treptat datoriile. Adică un milion lună, atât cât rămâne din finanţare după plata salariilor. Altfel, spitalul poate intra oricând în incapacitate de plată.