De astăzi, câinii de apartamente din Craiova sunt la mila vecinilor. Regulamentul de ecarisaj, care stabileşte, printre altele, şi soarta câinilor de apartament, a stârnit nemulţumiri la şedinţa Consiliului Local. În momentul în care proiectul a trecut de votul consilierilor, reprezetanţii ONG-urilor şi iubitorii de animale au protestat în sala de şedinţe.
După încheierea şedintei de Consiliu Local, protestele iubitorilor de animale au continuat în faţa Primăriei Craiova.
Cele mai controversate prevederi ale proiectului sunt cele referitoare la aprobările necesare pentru a creşte un câine în apartament şi cele ce vizează reproducerea lor. Mai exact, pentru a ţine un câini în locuinţe, proprietarii au nevoie de aprobarea a jumătate plus unu dintre vecini. În caz contrar, oamenii trebuie să înstrăineze animalul. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor pentru protecţia animalelor, acest lucru încurajează abandonul.
"Aprobarea ne surprinde, pentru că noi am adus argumente suficiente pentru a le arăta că acest regulament nu va conduce la un rezultat pozitiv pentru oraşul acesta, la ceea ce ne dorim cu toţii, la împuţinera câinilor fără stăpân de pe stradă, ci, dimpotrivă, va spori abandonul", spune Oana Popescu, reprezentantul unui ONG pentru protecţia animalelor.
O altă prevedere se referă la obligativitatea sterilizării animalelor sau la plata unei taxe de 50 de lei pe an. Hotărârea de Consiliu Local mai reglementează şi alte aspecte legate de posesia câinilor. De exemplu, proprietarii sunt obligaţi să iasă la plimbare cu patrupedele doar dacă au făraş, mătură şi pungă la ei.
"Calitatea de viceprimar mă face să judec de data aceasta cu raţiunea şi nu cu sufletul. Acasă când mă duc, mă aşteaptă căţeii mei la poartă şi întâi vorbesc cu ei şi după aceea cu familia. Dar nu pot să ignor, că de pe această poziţie, trebuie să tin cont şi de poziţia celorlalţi cetăţeni, care nu sunt iubitori de câini", a precizat Mihai Genoiu, viceprimarul Craiovei.
Regulamentul urmează să fie aplicat imediat ce obţine viza juridică.