Câinii campioni au participat până acum la 35 de acţiuni umanitare naţionale şi internaţionale, dar şi în douasprezece acţiuni NATO. Pentru că atât ei cât şi partenerii lor umani fac parte dintr-o organizaţie neguvernamentală, găsirea banilor pentru continuarea activităţii este dificilă.
La antrenament, Nessie a găsit victima într-o casă, aşa că latră pentru a-şi anunţa stăpânul. Aşa se întâmplă şi într-o situaţie reală. Şi Dias se antrenează să găsească persoane dispărute în păduri.
Centrul de Educare Canină România salvează vieţi omeneşti de 15 ani. Cu toate acestea, din partea statului a primit doar aperecieri verbale. Aşa se face că deşi peste doar 2 luni ar trebui să meargă la Campionatul Mondial, care anul acesta va fi în Italia, membrii echipei nu ştiu nici până acum dacă vor putea ajunge.
“Doamne fereste sa apelati la noi pentru ca aceste exemplare canine vin in situatii cumplite cand toata lumea nu mai are ce sa mai faca.”, a spus Liviu Ionescu, selecţionerul echipei naţionale, preşedintele CdEC.
Cele 2 echipe mixte care s-au calificat se văd în imposibilitatea de a participa la cel mai important eveniment chinologic mondial.
"-Crezi că o să reusiţi să mergeţi la campionat dată fiind situaţia de acum?
-Sper, dar este destul de greu pentru că lumea nu e interesată aşa.", a declarat Robert Berendei, unul dintre membrii echipei care s-a calificat.
„În 2012 am participat la Campionatul Mondial pe echipe unde am obţinut locul 9. De atunci ne antrenăm în continuare.”, a precizat Corina Diaconu.
Echipa Centrului de Educare Canină a participat până acum la misiuni de salvare în Turcia, Iran, dar şi în misiuni de căutare-salvare a unor persoane dispărute în Munţii Parâng şi Bucegi, în Moldova, Oltenia, Banat, şi la inundaţiile devastatoare din 2005 şi 2006.
„Deşi putem participa cu 2 echipe, din păcate suntem cu semnul întrebării,.avem doar promisiuni, avem numai aşteptări, speranţe, dar încercăm să realizăm un buget minim minimorum să putem participa. Deocamdată este tipic România, din vorbă toată lumea te susţine.”, a mai declarat Liviu Ionescu, selecţionerul echipei naţionale, preşedintele CdEC
Costurile cu deplasarea şi cazarea voluntarilor şi a câinilor nu sunt acoperite de Asociaţia Chinologică Română, din lipsă de fonduri şi depăşesc posibilităţile financiare ale membrilor. Aşa se face că echipa României se bazeaza pe donaţii, care nu sunt prea multe până acum, pentru a ajunge la campionat.