Comuna Işalniţa reprezintă un adevărat bazin legumicol pentru Craiova şi nu numai. Roşiile de aici sunt foarte căutate în zona de munte, în special la Sibiu. Producătorii care au investit în solarii moderne au reuşit, în acest an, să aibă profituri frumoase.
Membrii familiei Mitran locuiesc în comuna Işalniţa şi se ocupă, din generaţie în generaţie, cu legumicultura. Cu toţii muncesc în grădină, de dimineaţa până seara. Au şi un hectar de solarii, în care au investit, în urmă cu doi ani, 20.000 de lei pentru un sistem de încălzire. Rezultatul s-a văzut în acest an, când au scos 12 tone de roşii, care s-au vândut ca pâinea caldă în pieţele din Sibiu.
“Sibienii au rămas impresionaţi pentru faptul că am ieşit primii şi aveau gust, faţă de restul roşiilor de pe piaţă. Chiar au venit cu un control, să verifice, au sunat şi la primărie, la Işalniţa, să se convingă că suntem producători”, spune Cornel Mitran, agricultor din comuna Işalniţa
Întreaga afacere de familie este coordonată de Gheorghe Mitran, un bărbat de 82 de ani, care ştie foarte bine cum se scot bani din agricultură.
“Toţi muncim. Nu ne codim niciunul”, a povestit Gheorghe Mitran.
Mulţi alţi legumicultori din comuna Işalniţa au realizat potenţialul acestui domeniu, iar în ultimii ani au înfiinţat peste 10 hectare de solarii. În total, însă, la Îşalniţa au fost înfiinţate peste 100 de hectare de plantaţii de legume.
“Au căutare pe piaţa din Craiova, de asemenea şi pe celelalte pieţe, pe la Sibiu, pe la Timişoara.”, a spus Eugen Bălan, viceprimarul comunei Işalniţa.
Mulţi dintre actualii producători de legume din Işalniţa sunt foşti lucrători la Doljchim, care s-au reprofilat, după ce au fost disponibilizaţi.