Registrul de bani personali. Este noul măr al discordiei dintre finanţe şi agenţii economici. În document fiecare angajat trebuie să specifice la începutul zilei câţi bani are în buzunar. În acest fel, teoretic, la un eventual control se pot determina imediat banii primiţi de la clienţi. Practic însă, nici patronii şi nici inspectorii ANAF nu pot verifica veridicitatea datelor din registre.
Maria Micu este contabil la mai multe societăţi. Noile prevederi din codul fiscal mai mult o încurcă. Nu prea ştie nici ce să le explice patronilor pentru că nici ea nu primeşte lămuriri de la Direcţia de Finanţe. În plus spune că odată cu noile măsuri, mediul de afaceri s-a întors în timp.
Tot de lipsă de informaţii se plâng şi mulţi patroni. Spun că amenzile sunt atât de mari încât preferă să stea câteva ore la coadă la Finanţe până se lămuresc.
Pe lângă problemele legate de cum se utilizează registrul de bani a apărut şi aglomeraţia la comercianţii de registre. La Târgu Jiu patronii au stat ore bune, în picioare, la coadă.
Inspectorii Direcţiei de Finanţe Publice spun că registrul de bani este obligatoriu pentru firmele care au case de marcat.
De mâine, inspectorii ANAF pot solicita la un control, registrul de bani. Amenzile pentru nereguli sau lipsa registrului pot ajunge la 9.000 de lei.