Au sperat că vor avea canalizare, dar acum se feresc să nu cadă în gurile de canal lăsate descoperite pe stradă. Vorbim de locuitorii din comuna doljeană Malu Mare. Acolo a fost demarat un proiect pentru construirea unei reţele de canalizare, dar a fost abandonat câteva luni mai târziu. Situaţia este similară şi în alte localităţi din judeţ unde zeci de proiecte au fost abandonate din lipsa de bani.
Locuitorii comunei Malu Mare s-au bucurat în urmă cu trei ani când au aflat că a fost demarat un proiect pentru construirea reţelei de canalizare. Muncitorii au făcut zeci de şanţuri, însă câteva luni mai târziu lucrările au fost abandonate. De atunci, nu s-a mai făcut nimic. Localnicilor le este acum teamă pentru copiii lor, pentru că riscă să cadă în canalele de pe marginea străzilor.
Locuitorii din Malu Mare spun că lucrările trebuie reluate de la zero, pentru că cele executate până acum sunt deja compromise.
„Această întrebare ne-o punem şi noi dacă cineva va mai putea desfunda, deoarece timp de doi ani ele s-au înfundat cu simţ de răspundere”, a spus un bărbat.
Banii guvernului pentru infrastructură, apă şi canalizare în mediul rural nu au mai venit, iar primarii nu ştiu ce să le mai spună locuitorilor. La Malu Mare ar mai fi nevoie de 2,5 milioane lei pentru introducerea canalizării.
„Este foarte greu şi pentru ei şi pentru noi. Nici noi n-am fi vrut să fie aşa ceva”, a precizat Alexandru Dicu, primarul comunei Malu Mare.
Această situaţie este întâlnită în zeci de comune din Dolj, unde lucrările pentru canalizare şi apă au fost oprite de ani buni.
„Primarii nu au avut posibilitatea să investească din bugetul lor propriu pentru terminarea acestor lucrări, iar de altfel acesta este un program naţional care trebuie să fie dus la bun sfârşit tot din bugetul naţional”, a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj
În judeţul Dolj, 71 de comune au avut proiecte pe infrastructură, apă şi canalizare pentru care ar fi trebuit să primească peste 200 de milioane de lei. Banii nu au mai ajuns însă la primării