Anii de liceu nu aduc numai grija examenelor. Pentru mulţi elevi doljeni, chiria la cămin îi macină lună de lună. Bursele de stat sunt binevenite, însă mereu prea mici. 180 de lei lunar primesc elevii din familiile defavorizate. Banii se duc mai mereu pe chirie sau mâncare.
Laura Trănculescu este elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional "Gheorghe Chiţu" din Craiova. Pentru că locuieşte în Măceşu de Sus, s-a cazat în căminul liceului. Lunar, plăteşte 350 de lei pe chirie, aşa că cei 180 de lei primiţi de la şcoală sunt bineveniţi, chiar dacă sunt puţini.
"Păi, îmi iau de îmbrăcat şi mai pun la plata de cămin, dar nu prea ajung", spune eleva.
Ca ea sunt şi alţi liceeni din Craiova. Colegiul Naţional „Gheorghe Chiţu” ocupă primul loc pe oraş la numărul elevilor cu burse sociale.
„La nivelul instituţiei sunt aproximativ 295 de elevi beneficiari de „Bani de liceu”. Într-adevăr, nu au absenţe foarte multe, sunt elevi care au o situaţie socială dificilă", a spus Dumitru Iftimov, directorul Colegiul "Gheorghe Chiţu" din Craiova.
Condiția pentru a intra în posesia acestor bani este ca elevii să nu aibă absențe, iar la sfârșit de an să obțină media 10 la purtare.
"În acest moment, fiecare unitate de învăţământ face solicitări către Inspectoratul Şcolar, pentru deblocarea sumelor. Inspectoratul Şcolar, la rândul său, solicită către Ministerul Educaţiei sumele necesare şi ulterior, tot prin intermediul unităţilor de învăţământ, sumele sunt virate către elevi", a precizat Mihăiţă Stoica, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.
Copiii din zona Olteniei sunt în topul listei beneficiarilor acestor burse, din cauza veniturilor mici pe care le obţin familiile lor. Astfel, în județul Dolj sunt 5.050 de beneficiari ai burselor "Bani de liceu", în județul Olt - 4.070, iar în Mehedinți, aproximativ 2.300.