Primul Consiliu Obştesc din ţară se va înfiinţa în Slatina. Va fi o structură consultativă, care vrea să aducă mai aproape cetăţenii de autorităţile locale. Cei care vor să facă parte din această formaţiune îşi pot depune candidatura până la sfârşitul lunii. Aleşii au un avantaj: vor fi scutiţi de impozite locale.
Marin Postolache are 55 de ani şi este întreprinzător particular. Locuieşte într-un cartier nou al Slatinei şi vrea să intre în Consiliul Obştesc tocmai pentru că multe dintre problemele cu care se confruntă el şi vecinii săi nu sunt cunoscute. Aşa că ştie deja ce va scrie în proiectul său.
„E problemă şi de iluminat, e problemă şi de Poliţie Locală, să mai calce pe acolo, că s-au întâmplat anumite fenomene, şi probleme de transport în comun. Poate mâine, poimâine este nevoie de o şcoală, pentru că se extinde cartierul”, spune Marin Postolache.
Pentru slătineni pare o idee bună noua iniţiativă a primarului. Aşa, probleme lor vor ajunge mai repede la edili.
„N-avem la cine să ne plângem. Dar aşa, dacă contribuim şi noi la un consiliu şi avem o putere locală, sigur că da, se schimbă treburile”, spune un bărbat.
În sarcina membrilor consiliului va fi însă mai mult decât doar a semnala problemele din oraş.
„Proiectele care sunt în derulare sau care vor fi în implementare în perioada de după 31 octombrie vor fi supravegheate de aceşti reprezentanţi zonali. Într-un fel sau altul îşi asumă responsabilitatea”, a spus Minel Prina, primarul Slatinei.
Şi pentru toate acestea, singura răsplată primită de membrii consiliului este scutirea de la impozitele locale, adică în jur de 100 de lei pe an. Cu toatea acestea, edilii speră să găsească doritori până la sfâriştul acestei luni din toate cele 40 de zone în care a fost împărţit oraşului. Dacă sunt mai mulţi candidaţi pe un singur loc, o comisie va analiza proiectele şi va desemna câştigătorul.