Coşmarul prin care trece un minor când trebuie să ia contact cu anchetatorii în sălile reci ale instanţelor a luat sfârşit în Craiova. Astăzi a fost inaugurată prima sală specială de audiere a minorului, un spaţiu prietenos, cu jucării, în care copilul să fie liber să îşi exprime trăirile pe îndelete. Sistemul este asemănător celui din Franţa.
Curtea Direcţiei pentru Protecţia Copilului Dolj a fost arhiplină de reprezentanţi ai statului cu sarcini în audierea minorilor. Acum toţi speră la o justiţie adaptată copiilor.
“Este un element de noutate această colaborare între asistenţii sociali, procurori, poliţişti, oameni care derulează anchete care au şi copiii ca subiecţi, într-o formă sau alta”, a spus Florin Stancu, administrator public CJ Dolj.
“Este traumatizant pentru copil să repete asemenea poveşti şi îl ajută foarte mult să depăşească trauma fie a comiterii unei infracţiuni, fie a fii martor. Este un lucru care nu costă foarte mult, dar este extrem de prietenos pentru copil”, a precizat Bogdan Simion, preşedinte de onoare Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Copii.
Amenajarea sălii de audiere a costat peste 82.000 de euro. Spaţiul este unul intim, securizat şi are mobilier adecvat copiilor.
Conform celor mai recente statistici din domeniu, sala din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj va avea lunar între 50 şi 100 de beneficiari minori, implicaţi în proceduri judiciare şi administrative. Audierea are aceeaşi valoare probantă ca una luată în faţa unei instanţe de judecată.
“Noul Cod de Procedură Penală prevede în mod obligatoriu posibilitatea folosirea acestei înregistrări audio-video, tocmai pentru a reduce efectele victimizării şi ale audierilor repetate”, a spus Claudia Măciucă, coordonatorul proiectului.
În primul semestru al anului 2013, peste 400 de copii din Dolj au fost implicaţi în proceduri judiciare, aşa cum reiese din datele furnizate de Ministerul Justiţiei.