Prea mulţi copii orfani, prea puţini asistenţi maternali. Este situaţia Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Dolj. În ultimii trei ani, aproape 100 de asistenţi au părăsit sistemul. Între timp posturile au fost blocate, iar cei rămaşi au luat în grijă câte doi sau trei copii.
Elena Iliuţă are 50 de ani şi din anul 2000 s-a angajat ca asistent maternal profesionist, după ce a renunţat la slujba anterioară, din motive medicale. În toţi aceşti ani a avut în grijă opt copii, iar pe unul dintre ei l-a şi adoptat. Acum îi are în grijă pe Mario şi Ionuţ şi spune că este bucuroasă că le poate oferi o copilărie fericită. Nu ar schimba cu nimic ceea ce face, chiar dacă este plătită cu salariul minim pe economie.
„Avem fetiţa pe care am înfiat-o, are 14 ani. O cresc de la un an şi opt luni pe fetiţă şi acum avem doi băieţei, unul de 10 ani şi unul de 4 ani, mai are puţin şi face şi el patru ani”, a spus Elena Iliuţă, asistent maternal.
În ultimii trei ani, aproape 100 de asistenţi maternali din Dolj au părăsit sistemul.
„Să ştiţi că au plecat mulţi asistenţi maternali profesionişti, mulţi s-au orientat şi au mai luat slujbe şi în afara ţării, alţii au renunţat la meserie, alţii s-au pensionat”, a precizat Maria Dumbravă, purtător de cuvânt DGASPC Dolj.
În Dolj sunt în prezent 312 copii daţi în plasament, iar organigrama Direcţiei pentru Protecţia Copilului prevede încadrarea a 250 de asistenţi maternali profesionişti. Din 2009 nu se poate face însă nicio angajare, din cauza blocării posturilor din sistemul bugetar.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Protectia Copilului fac toate demersurile pentru a da în plasament asistenţilor maternali alţi opt bebeluşi abandonaţi în Dolj.