În Târgu Jiu nu mai poate fi deschisă nici o farmacie. S-a luat această decizie întrucât numărul farmaciilor din oraş este prea mare raportat la numărul de cetăţeni. Cei care vor să facă afaceri în domeniu trebuie să cumpere o licenţă sau o farmacie deja existentă şi să se orienteze spre mediul rural. Există însă şi un avantaj: concurenţa mare ieftineşte medicamentele.
În Târgu Jiu sunt 100 de farmacii la mai puţin de 100.000 de locuitori. Prea multe, spune legiuitorul, astfel că pentru a-i obliga pe patroni să îşi deschidă unităţi şi în mediul rural, s-a luat decizia în 2008 ca numărul farmaciilor să depindă de numărul locuitorilor. Astfel, în municipiu, nu mai pot fi deschise altele decât dacă este cumpărată o licenţă deja existentă.
„Caut de vreo două săptămâni să cumpăr o farmacie, dar preţul este un pic prea mare. Preţul unei farmacii ajunge şi la 500.000 de euro”, se plânge un întreprinzător.
„Pe reşedinţă de judeţ, norma este una la 3500 de locuitori, iar în Târgu Jiu sunt 56. Deja norma este mult depăşită, dar aşa era la intrarea în vigoare a legii, iar pe restul localităţilor urbane, una la 4000 de locuitori şi în general, şi acolo normele sunt depăşite”, declară Daniel Bondoc, director CJAS Gorj.
Numărul mare de farmacii a scăzut preţul medicamentelor - patronii vor să păstreze şi să atragă şi alţi clienţi. „Suntem foarte mulţi la ora asta, pacienţii au de unde alege şi e greu de condus, nu este uşor”, afirmă Ana Maria Tilea, farmacist-şef.
Farmaciile par a fi o afacere bună, în condiţiile în care în judeţul Gorj, în ultimul an a fost închisă una singură.