Populaţia de la sate a Doljului este îmbătrânită. O indică datele în legătură cu natalitatea de la sate, care arată că media de naşteri este de 1-2 copii la câţiva ani. Sunt însă comune în care nu s-a mai înregistrat o naştere de aproape 24 de ani. S-a ajuns aici, pentru că tinerii părăsesc mediul rural ca să se mute în oraşele mari sau pleacă la muncă în străinătate.
Ultimul copil care a venit pe lume în comuna Gogoşu a fost înregistrat la primărie în anul 1989. De atunci, nicio femeie nu a mai adus pe lume un copil în localitate. Tinerii au părăsit comuna şi s-au mutat în oraşele din zonă, iar în sat au mai rămas doar persoanele vârstince. Aşa se face că, în prezent, cu greu găseşti un copil pe uliţele satului.
“Populaţia comunei este îmbătrânită. 65% din populaţia comunei are vârsta peste 60 de ani”, spune Cristian Bărăgan, primarul comunei Gogoşu
Şi de la an la an populaţia scade. Gheorghe Topen are 66 de ani. Nepoţii trec rar pe la el, pentru că nu au cu cine să se joace în comună. Îşi aminteşte cu nostalgie de vremurile în care uliţele satului vuiau de glasul copiilor.
“Se jucau copiii, erau mulţi. Pe la şcoală, în clasa I erau câte 39-40 de copii”, povesteştebărbatul
Localnicii de la Gogoşu înteleg de ce tinerii pleacă spre oraşe. Merg după locuri de muncă şi condiţii mai bune de trai.
“În ceea ce priveşte ratele natalităţii, şi acestea au scăzut. În rural, aceasta a scăzut de la 9 la mie, în anul 2012, la 7,8 la mie în primul semestru din anul 2013”, a spus Mariana Tănase, directorul Direcţiei de Statistică Dolj.
Potrivit statisticilor, Doljul se află printre judeţele cu cel mai mare grad de îmbătrânire a populaţiei.