Parcurile de panouri fotovoltaice amplasate într-o comună din judeţul Olt vor dubla bugetul localităţii. Localnicii au vândut terenurile către mai multe firme care produc energie alternativă. Acestea plătesc un impozit chiar şi de cinci mai mare.
Primele două parcuri fotovoltaice au fost montate la Bobiceşti, anul trecut, pe o suprafaţă de 32 de hectare de teren. Autorităţile locale spun că venirea firmelor în comună a fost mană cerească pentru că bugetul localităţii a crescut considerabil. Dacă până atunci, pentru un hectar de teren din extravilan, un localnic plătea un impozit de aproximativ 30 de lei, acum taxele au fost mărite de până la cinci ori. Asta pentru că terenurile au fost trecute în intravilan, aşa cum prevede legea în cazul înfiinţării de parcuri fotovoltaice.
„Un hectar de teren extravilan aducea la bugetul local până la 50 de lei, între 20 şi 50 de lei impozit. Acum, transformat în teren intravilan la categoria construcţii, acelaşi hectar de teren aduce 711 lei”, a spus Ilie Chitez, primar Bobiceşti.
În acest an, în Bobiceşti, se va construi şi cel de-al treilea parc fotovoltaic, ce se va întinde pe 50 de hectare de teren. În total, la bugetul local impozitele se vor ridică la 120.000 lei, sumă ce dublează bugetul anual al comunei. Cu toate acestea, localnicii spun că nu s-a făcut mai nimic din banii veniţi în plus până acum.
Comuna Bobiceşti ocupă locul I în topul localităţilor din judeţul Olt unde există astfel de parcuri fotovoltaice.