Românii consumă în continuare pâine cu aditivi, deşi producătorii nu mai au voie să utilizeze coloranţi de la jumătatea lunii ianuarie, conform unui ordin al Autorităţii Naţionale de Protecţie a Consumatorilor. În mai bine de jumătate dintre brutăriile controlate în Oltenia, inspectorii OPC au descoperit că la vânzare sunt încă produse de panificaţie care conţin coloranţi.
Clienţii spun că cele mai mari semne de întrebare le au în privinţa pâinii neambalate. Noul ordin emis de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului nu îi obligă pe producători să afişeze pe rafturi ingredientele folosite la pâinea neambalată. Aşa că oamenii trebuie să meargă pe încredere.
Inspectorii OPC au efectuat zeci de controale în luna ianuarie şi descoperit nereguli şi la produsele ambalate. Mulţi producători folosesc în continuare E-uri la fabricarea pâinii, deşi ordinul arată că singurul colorant admis este caramelul.
“Au fost verificaţi 102 operatori economici. La 54 dintre aceştia au fost găsite abateri”, a spus Dan Vasile, purtător de cuvânt al CRPC S-V Oltenia.
În total, inspectorii OPC au verificat peste 3.200 kg de pâine, iar la aproximativ 30% au găsit nereguli. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare 350 kg de produse de panificaţie pentru deficiente de informare.