Alarma de seism a sunat astăzi în toate şcolile din Craiova. Din cauza numărului mare de cutermure din ultima vreme din ţara noastră, oficialii din Ministerul Educaţiei au vrut să se asigure că elevii ştiu ce să facă dacă va fi un cutremur în timp ce ei sunt la ore. Elevii s-au amuzat pe seama exerciţiului. Ei nu ştiu, însă, că multe dintre clădirile şcolilor din Craiova nu ar rezista în cazul unui seism real.
Timp de 30 de secunde, la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova s-a auzit alarma clopoţelului şi, în acest timp, elevii au fost nevoiţi să se adăpostească sub bănci sau sub tocul uşii, pentru a fi siguri că nu se vor răni în caz de seism. Apoi, cadrele didactice i-au evacuat din clădire. Unii dintre ei nu au înţeles ce se întâmplă.
Exerciţiul de astăzi i-a amuzat pe elevi, însă aceştia nu ştiu că în cazul ar exista în realitate un seism putenic, unele dintre corpurile clădirii nu ar rezista. O spun chiar profesorii şcolii.
"În ceea ce priveşte corpul nerenovat, aici expertiza arată o cifră de rezistenţă destul de scăzută", a spus Daniel Leotescu, responsabil cu protecţia civilă.
La cutremurul din 1977, clădirea şcolii a avut de suferit, iar elevii au învăţat într-o altă unitate de învăţământ.
"Cutremurul din `77 s-a produs la o oră la care şcoala era goală, doar profesorii plecau de la un consiliu profesoral, eram elev în acel moment, dar pot să vă spun imaginea de a doua zi, în care ne-am apropiat de şcoală cu mare frică, şcoala era crăpată şi avariată vizibil şi de afară, dar mai ales pe dinăuntru", a povestit Liviu Ionescu, profesor.
Autorităţiile locale au promis că vor aloca fonduri pentru renovarea corpurilor care nu oferă siguranţă celor 300 de elevi care învaţă în cele zece clase ale colegiului. Reabilitarea va începe în luna februarie a anului viitor.