700 de hectare de pomi fructiferi mor de la o zi la alta în Dolj. Neputinţa dar mai ales nepăsarea oamenilor au distrus cea mai mare fermă pomincolă din judeţ, de unde mii de tone fructe mergeau în ţară şi în străinatate. Imensa livadă a fost împărţită în 2002 propritarilor după ce asociaţia care o exploata a dat faliment. De 13 ani nici iarba nu s+a mai taiat între pomi.
Nicu Tabacu, primarul localităţii Vârvorul de Jos, este unul dintre cei care ştiu ferma cu ochii închişi. A lucrat acolo când a fost sădit primul pom în 1978 şi a plecat în anul 2.000 înainte de declin. Imensa fermă care se întinde pe 700 de ha a cunoscut mărirea dar şi decăderea.
Plantaţia avea mii de pomi fructiferi aduşi special din Bulgaria, de la cireşe de mai până la mere de toamnă. Avea sistem de irigaţii. După Revoluţie, fosta fermă s-a transformat în asociaţie şi proprietarii terenurilor din livadă primeau chirie şi produse. În 2002, asociaţia a dat faliment iar oamenii şi-au luat terenurile în stăpânire.
Majoritatea proprietarilor de acum ai terenurilor cu pomi au îmbătrânit. Nu au bani şi nu se mai ocupă de livadă, însă nici nu vor să vândă cuiva care să se ocupe.
Nici autorităţile locale nu au soluţii pentru salvarea plantaţiei. Speră la investitori care să vină să cumpere şi să salveze măcar o parte din cele peste 700 de ha de pomi.
În 1990, Doljul avea peste 5,5 milioane de pomi fructiferi. După 20 de ani, numărul lor a scăzut de 6 ori, la doar 900.000.