Noul Cod Penal este mai blând cu şoferii. Victimele trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale

Data publicării:
130614 COD PENAL BLAND

Şoferii care provoacă accidente grave scapă mai uşor cu noul Cod Penal. Victimele trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca fapta să fie pedepsită penal. Modificările aduse de la 1 februarie obligă victimele să treacă prin calvarul psihic şi financiar al unui proces civil pentru a-şi recupera cheltuielile de spitalizare şi daunele morale. Este şi cazul unei femei din Craiova, care a fost lovită pe trecerea de pietoni şi cu dublă fractură de bazin, stă neputincioasă cu ordonanţa de clasare a Parchetului în mână.

Pentru Lucia Gheorghe din Craiova, răspunsul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova la accidentul suferit în septembrie anul trecut a căzut ca un trăsnet. După 45 de zile de îngrijiri medicale, cu dublă fractură de bazin şi zeci de milioane cheltuite în spital şi pe medicamente, răspunsul a fost sec, dar în conformitate cu legea: dosarul se clasează.

"Mi-a trimis după 10 luni de zile că mi se clasează dosarul, care e motivul, aş vrea să îl ştiu.. că am 70 de ani, de asta mi-l clasează? Că se uită să mor mâine-poimânie datorită accidentului?", a povestit Lucia Gheorghe, victima.

Ar mai avea o armă la îndemână, să ceară despăgubiri pe parte civilă. Dintr-o pensie de 500 de lei, trebuie să scoată mulţi bani din buzunar pentru a plăti taxa de timbru, la valoarea despăgubirilor cerute.

"Taxele de timbru care se stabilesc în funcţie de valoarea solicitată de partea vătămată, care este un minim de 10 la sută din valoarea solictată" a precizat Monica Pârvuleţu, avocat la Baroul Dolj.

Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a cerut forurilor de stat să modifice legea, astfel încât victima să nu fie dezavantajată, în condiţiile noului Cod Penal. Cer scoaterea taxei de timbru şi scăderea numărului de zile de îngrijiri medicale. Răspunsul de la Ministerul Justiţiei nu i-a mulţumit.

"Am primit de la Ministrul Justiţiei, care a răspuns şi în numele primului ministru, spunând că la prima modificare a Codului Penal vor avea în vedere acest lucru", a declarat Ştefan Răcăşan, preşedintele Asociaţiei Victimelor Accidentelor de Circulaţie.

Pentru organele de cercetare, toate cazurile care nu întrunesc numărul de îngrijiri medicale se soluţionează cu clasare şi şoferul nu mai este urmărit penal. Se feresc să comenteze dacă victimele sunt sau nu dezavantajate de noile norme.

"Având în vedere că persoanele vătămate leziuni care să necesite mai mult de 90 de zile, fiind vorba de o prevedere legală, poliţia nu face decât să pună în aplicare aceste norme", a spus Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj.

"Evenimentele rutiere în momentul producerii acestora sunt înregistrate la Parchet, se efectuează acte de urmărire penală, însă datorită dispoziţiilor legale numărul cazurilor trimise în judecată este mai mic", a precizat procurorul Daniela Barbu, purtător de cuvânt al Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova.

Bilanţul dosarelor după noul cod se face însă abia în luna iulie. Până atunci, Asociaţia Victimelor Accidentelor de Circulaţie a făcut un calcul. Zilnic, 70 de persoane sunt rănite grav în urma accidentelor rutiere.

Potrivit noilor norme legale, victimele accidentelor rutiere trebuie să aibă peste 90 de zile de îngrijiri medicale pentru ca şoferul vinovat să poată fi cercetat penal. Sau conducătorul auto să fi fost băut. Vechile coduri prevedeau că, între zece şi 60 de zile de îngrijiri, şoferul era cercetat penal, la plângerea victimei. Dacă tratamentul dura mai mult de 60 de zile, vinovatul nu mai scăpa de dosar, nici măcar cu împăcarea părţilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri