Nu au canalizare sau străzi asfaltate, dar vor avea un muzeu de 40 de mii de lei. La Ocnele Mari, primarul s-a gândit să le facă o surpriza localnicilor. Cu bani din bugetul local a modernizat clădirea unei foste grădiniţe, iar de exponate a făcut rost de la oameni, care au donat straie populare, oale de lut şi obiecte vechi din gospodărie.
Primarului din Ocnele Mari i-a venit ideea să amenajeze un muzeu în momentul în care au fost comasate şcolile din localitate. A rămas cu o clădire goală cu 5 încăperi mici unde funcţionase vechea grădiniţă. Deşi este jurist de meserie, edilul mărturiseşte că pasiunea pentru istorie l-a determinat să gândească proiectul unui muzeu. A cheltuit aproximativ 40.000 de lei de la bugetul comunei pentru modernizarea clădirii. Exponatele le-a primit de la localnici.
"Eu zic că facem o investiţie în mentalitate, în intelectual, de suflet, de sentiment şi trebuie să le combinăm, suntem în plină desfăşurare", a spus Petre Iordache, primar Ocnele Mari.
În total, are peste 100 de exponate în noul muzeu, printre care resturi de oale de lut, costume populare, monede vechi din perioada dacică şi unelte de minerit antice. Acum, pentru a-i aduce pe turişti la muzeu, edilul s-a gândit să organizeze curse cu autobuze decapotabile, aşa cum a văzut în staţiunile din afara ţării.
"Maşini care sunt apropiate de norma de casare,avem şi noi nişte meseriaşi proprii ai primăriei, avem şi sudori, nu trebuie să arate cu nu ştiu ce, colorate-viu, cu desene", a declarat Petre Iordache - primar Ocnele Mari.
Deşi Ocnele Mari este o staţiune cunoscută pentru saline şi ştranduri cu apă sărată, infrastructura oraşului lasă de dorit.
Oamenii din oraş nu dezaprobă proiectul noului muzeu pentru că locuiesc într-o staţiune care are nevoie de turişti, însă consideră că altele sunt priorităţile.
"Trotuarele, că în primul rând e găuri de ne împiedicăm, suntem bătrâni, ne împiedicăm ca dovlecii şi ne spargem capul", a spus un localnic.
"Dacă vin eu la ştrand, la Ocnele Mari, aici vin şi văd muzeul,era necesar.
-De ce mai aveţi nevoie în oraş?
-De multe, multe, canalizare.", a spus un alt localnic.
Nici reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie din Râmnicu Vâlcea nu văd cu ochi buni iniţiativa primarului de a avea un muzeu în oras, mai ales că nu are acreditare de la Ministerul Culturii şi Cultelor.
"Nu îl consider eu indispensabil , dar nu este atât de simplu cum ar crede oamenii să înfiinţezi un muzeu pentru că totul trebuie făcut în condiţiile legii muzeelor", Carol Terteci, muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean de Istorie Vâlcea.
Oraşul Ocnele Mari are peste 3.500 de locuitori, iar în fiecare vară vin aici peste 3.000 mii de turişti.