Moment istoric pentru comunitatea românească de pe Valea Timocului din Serbia. Pentru prima dată în istorie în şcoli se vor face ore de limba română. Până acum s-au înscris peste 1.000 de copii de toate vârstele să înveţe să scrie şi să citească în limba pe care o vorbesc în familie părinţii şi bunicii lor. Speranţele comunităţii sunt mari. Important e că s-a făcut primul pas.
Jasna are 16 ani şi a fost pentru prima oară la un curs de limba română. Este foarte fericită că are această şansă, nu numai pentru că va învăţa limba pe care familia ei o vorbeşte dintotdeauana, dar şi pentru că vrea să facă o facultate în România. Are deja un frate care studiază la Facultatea de Litere din Craiova.
Familia Jasnei este din Podvîrşka, un sat de lângă Dunăre, în care toţi cei aproape 1.600 de locuitori sunt de etnie română. 26 de copii din acest sat au mers la primele ore de limba română.
În şcolile din Valea Timocului vor fi două ore pe săptămână, iar materia se numeşte „Limba română cu elemente de cultură şi tradiţie naţională”. Deocamdată nu există însă manuale şi doar două profesoare se ocupă de predarea cursurilor.
Înfiinţarea cursurilor de limba română în şcolile din Timoc este o mare realizare pentru comunitatea românească de acolo. Pentru acest drept s-au luptat asociaţii şi partide ale etnicilor români. Anul trecut, ministerul sârb al Educaţiei a făcut o anchetă, pentru a vedea dacă sunt cereri de astfel de cursuri. S-austrâns mii de semnături.
Pe 2 martie 2012, România şi Serbia au semnat la Bruxelles un acord prin care ţara vecină se angaja să respecte drepturile minorităţilor româneşti din Valea Timocului. Memorandumul a fost o decizie istorică pentru românii de peste Dunăre.