Mai mult de jumătate din livezile din Dolj sunt îmbătrânite. Mii de hectare de pomi fructiferi sunt depăşite ca vârstă şi nu mai produc nici 10 la sută din fructe. Fermierii îşi pun speranţele în primul program naţional de reconversie, care să readucă la viaţă livezile. Mai rămâne doar să fie aprobat.
Iuri Berzoi are în proprietate peste 40 de hectare de livezi. Dintre acestea, mai mult de 30 de hectare sunt îmbătrânite şi nerentabile.
Pe lângă producţia modică de fructe şi costurile cu defrişările sunt mari. Nu mai puţin de 1.000 de euro costă închirierea unui utilaj pentru un singur hectar de pomi fructiferi scos din pământ. Aşa că programul de reconversie cu bani europeni sună promiţător.
În Dolj, din cele aproape 8.000 de hectare de suprafeţe cultivate, mai mult de 4.500 sunt în declin. Speranţa pomicultorilor stă în programul de revitalizare a acestui domeniu, cu bani europeni. Doar că cei care accesează fondurile trebuie să participe cu o cofinanţare de maxim 50 %.
“O alocare estimativă este de 320 de milioane de euro, circa 4 la sută din FEADR, pentru această reconversie în pomicultură, asta însemnând de la studiul pedologic, la achiziţionarea de utilaje, la achiziţionarea de utilaje de irigat”, a spus Delia Filimon, director executiv Direcţia Agricolă Dolj.
Odată accesate fondurile europene, urmează o altă etapă. Cea de achiziţionare de material săditor.
“Pepinierele se pregătesc la ora actuală să facă material săditor bun, certificat, asemănător cu cel din ţările Uniunii Europene. Cum să nu fie bun, noi am dat la unele ţări din Vest şi pentru noi să nu fie bun?”, a precizat prof. univ. dr. Ion Boţu, Staţiunea de cercetare în Pomicultură Rm. Vâlcea.
Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că la nivel naţional, peste 60 la sută din livezi sunt în declin, adică 170.000 de hectare de livezi sunt îmbătrânite sau fără rod.