Cum transporţi 200 de copii împrăştiaţi în şase sate, pe o distanţă de 30 de km, cu un microbuz de 16 locuri, ca să ajungă cu toţii la şcoală la ora 08:00? Nu e o problemă de matematică, este situaţia căreia trebuie să-i facă faţă autorităţile dintr-o comună din Olt. Singura soluţie găsită: orele încep mai târziu şi o parte dintre elevi aşteaptă câte o oră în clasă, până le vin colegii.
La ora 07:00, la şcoala din Poboru ajung primii 16 copii. Îşi fac de lucru până când le vin colegii. Paznicul şcolii are grijă să nu li se întâmple nimic rău până apar profesorii.
„Primii copii intră la clase, stau eu cu ei. Sunt cuminţi, nu e nicio problemă, se mai duc pe teren să se mai joace”, a spus Florea Badea, paznic.
La alte clase a fost nevoie să se decaleze orarul pentru a se aduna toţi copiii în clase. În acest caz, dascălii sunt cei care aşteaptă până la 08:30.
„Ar fi indicat să fie încă un microbuz. În felul acesta nu ar mai fi niciun fel de problemă şi unii copii nu ar mai aştepta atât şi nu s-ar mai trezi nici de dimineaţă şi am începe şi noi orele la 08:00”, a spus Elena Tudose, învăţătoare la Şcoala Poboru.
Istoria se repetă şi la prânz, până când microbuzul începe să ducă elevii spre case. Primii sunt cei de la grădiniţă. Mulţi elevi au de aşteptat încă o oră peste cursuri, pentru a le veni rândul.
„Stăm cu colegii, ne jucăm”, spune un elev.
Microbuzul face zilnic câte 150 de kilometri şi are şi întârzieri din cauza drumurilor proaste.
„Merge microbuzul într-un sat, în satul Şurpen, de exemplu, pentru un singur copil. Dar nu este al nostru, nu trebuie să îl ducem la şcoală? Aşa era simplu, nu îl aducem şi gata. Abandonul şcolar, am văzut şi eu în ţară, este în floare. Păi eu nu vreau aşa ceva în comună la noi”, a spus Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru.
Conducerea ISJ Olt are cunoştinţă despre situaţia din Poboru şi aşteaptă ca guvernul să trimită noile microbuze şcolare promise. Până atunci, decalarea orarului şi aşteptările elevilor rămân singura soluţie.
„Modificarea orarului este apanajul fiecărei şcoli în parte. Dacă se modifică peste o anumită măsură, într-adevăr trebuie să ceară şi avizul Inspectoratului Şcolar. Ar putea şi comuna Poboru într-adevăr să justifice preluarea unui microbuz şcolar”, a precizat Marian Anghel, inspector general adjunct ISJ Olt.
ISJ Olt a primit solicitări pentru încă 48 de microbuze şcolare în judeţ, însă estimările arată că nu vor fi alocate nici măcar jumătate din acest număr.