Şeful Gărzii de Mediu Gorj cere schimbarea legislaţieiîn privinţa iazurilor piscicole. Există suspiciunea cămulţiagenţi economici, sub această denumire, ascund balastiere. Cum nu au o lege cu care să dovedească asta, în urma mai multor verificări s-a constatat că iazurile au rămas doar nişte gropi din care se exploatează balast.
Comisarii Gărzii de Mediu spun căîn Gorj, acest lucru a devenit un fenomen, însă nu pot lua măsuri, deoarece nu există un termen limităpână la care iazurile să fie finalizate. Sunt agenţi economici care au cerut acordul de mediu pentru astfel de afaceri în urmă cu cinci ani, însă iazurile nu au peşti nici pânăîn ziua de astăzi.
Despre suspiciunea comisarilor ştiu atâtagenţii economici, câtşi primarii localităţilor care trebuie să dea şi ei autorizaţie. Un astfel de caz este în comuna Albeni, unde edilul a emis autorizaţie pentru iaz piscicol în urmă cu doi ani, dar care este tot nefuncţional.
Antonie Nicolae are acord de mediu şi autorizaţie de la primărie pentru două iazuri piscicole. Spune că a folosit balastul de acolo pentru staţia de sortare pe care o deţine şi că nu le-a populat cu peşti din lipsă de timp.
Neoficial, agenţii economici care cer acordul de mediu pentru iazuri piscicole spun că se folosesc de această denumire pentru că balastul exploatat de acolo este mai ieftin decât dacăl-ar lua din albia râului, deoarece nu plătesc anumite taxe la Serviciul de Gospodărire a Apelor.
Comisarii Gărzii de Mediu din toatăţara fac în această perioadă verificari la agenţii economici care au cerut autorizaţii pentru iazuri piscicole, iar în urma acestor controale vor săceară modificarea legislaţieişi astfel cei care nu finalizează lucrărileîntr-un anumit termen să poată fi sancţionaţi.