Într-o comună din Dolj, în care anul trecut s-au născut doar 3 copii, autorităţile au investit 700.000 de lei într-o grădiniţă, bani de la Banca Europeană de Investiţii şi 140.000 de lei din bugetul propriu. Cei 10 preşcolari care sunt acum la Bulzeşti învaţă într-o clasă a şcolii generale, dar se vor muta din toamnă într-o clădire nou-nouţă şi foarte valoroasă. Autorităţile locale consideră că era o investiţie necesară în comuna lor, chiar dacă localitatea îmbătrâneşte de la un an la altul.
Noua grădiniţă va fi cea mai modernă clădire din Bulzeşti. Va avea doar două încăperi, o sală de joacă şi o baie, dar a costat o avere.
“E ceva ce nu a văzut comuna Bulzeşti până acum, o să fie, am înţeles, dotată cu tot ceea ce este necesar, o să fie modernă, dotată cu toalete adecvate pentru vârsta copiilor”, a explicat Maria Dumitraşcu, educatoare.
Noua grădiniţă nu este la fel de importantă însă pentru toţi locuitorii din Bulzeşti. Comuna ar avea nevoie de mult mai multe investiţii de care ar putea beneficia mai mulţi oameni.
Şi nici în viitor grădiniţa nu pare să aibă mai multă căutare. Bulzeştiul îmbătrâneşte de la an la an şi tot mai puţini copii se nasc.
“Populaţia e mai bătrână, de anul ăsta avem numai 3 naşteri şi în general, numărul de copii mici merge în scădere, fiindcă tineretul nu prea există”, a spus Hisham Tageldin, medic de familie.
Autorităţile locale susţin că era nevoie de o grădiniţă, chiar dacă sunt puţini copii. Când s-a făcut studiul de fezabilitate al proiectului, numărul lor era dublu.
“Se adresează pentru 2 săli de grupe, e adevărat că la această dată numărul preşcolarilor este undeva prea mic sau destul de mic pentru un aşa imobil”, a precizat Gin Sorescu, primarul Comunei Bulzeşti.
“Orice investiţie care este efectuată şi se derulează în sistemul de învăţământ considerăm că este binevenită pentru a se îmbunătăţi condiţiile de învăţare”, a spus Mihăiţă Stoica, purtător de cuvânt ISJ Dolj.
Construcţia este realizată cu bani de la Banca Europeană, un proiect la care Primăria a participat cu o cofinanţare de 1,4 miliarde lei vechi, valoarea totală fiind de peste 7 miliarde lei vechi.