Pentru câteva momente, Sala Albastră a Universităţii din Craiova s-a transformat într-o scenă pentru meastrul Gheorghe Zamfir. Acordurile de nai care l-au făcut cunoscut în toată lumea, i-au încântat pe cei prezenţi. Momentul a fost unul special: lansarea unei cărţi care îl are protagonist chiar pe celebrul artist.
Cartea reprezintă un omagiu adus lui Gheorghe Zamfir şi a fost scrisă de un colectiv de cadre didactice de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Pentru fiecare a fost o provocare să se documenteze şi să expună în câteva capitole o experienţă de o jumătate de secol.
"Personalitatea, opera şi creaţia marelui artist le veţi regăsi în paginile acestei cărţi care ne-a adunat aici la o sărbătoare a spiritului", a precizat prof. univ. dr. Dumitru Otovescu, coordonator.
"Mi-a marcat copilăria muzica, mai ales creaţia orginală a maestrului Zamfir şi de aceea în momentul în care ni s-a propus să scriem o astfel de lucrare, am acceptat cu toţii", a spus prof. univ. dr. Sorin Damean, coautor.
"Am avut ocazia să umblăm prin arhiva personală a maestrului şi să vedem lucruri pe care nici noi nu le cunoşteam, articole în marile ziare ale lumii, afişe", a declarat prof. univ. dr. Ionuţ Şerban, coautor.
Evenimentul este şi o prefaţă la Anul Internaţional "Gheorghe Zamfir", pe care îl va organiza fundaţia cu acelaşi nume şi este un suport pentru proiectul Craiova - Capitală Culturală Europeană. Maestrul naiului a povestit cu emoţie momente din viaţa sa.
"Mă duceam în Germania, erau cozile iarnă, era zăpada de 50 de cm şi cozile erau de 200 de metri, veneau cu copii cu tot, se aşezau pe o batistă şi pe turla de la clopotniţă că nu mai era loc, numai să asculte un sunet", a spus Gheorghe Zamfir.